Közélet

Múltidéző 15. rész: 26 éves Szeged legmagasabb épülete

Múltidéző 15. rész: 26 éves Szeged legmagasabb épülete

2018. november 14., szerda
Múltidéző 15. rész: 26 éves Szeged legmagasabb épülete

Bizonyára sokan tudják, hogy Szeged legmagasabb épülete a rókusi telefontorony, arról viszont kevesebben hallhattak, hogy egykor kávézót terveztek a 158 méter magas építménybe. Hogy miért nem valósult meg az elképzelés? A cikkünkből kiderül!

A telekommunikációs célú épületet az1980-as évekbenkezdték építeni, és1992-ben adták át. Az épületet aMatávszámára építették, jelenlegi tulajdonosa annak utódcége, aMagyar Telekom, de a köznyelvben gyakran még ma is Matáv-toronyként emlegetik. Maga a torony nem teljesen önálló épület, tartozik hozzá egy a telekommunikációs cégeknek otthont adó irodaház-komplexum is. A torony nem aRókusi körútranéző utcai homlokzaton, hanem az épület hátsó bejárata mellett, egy névtelen szervízút mellett emelkedik.

Betonszerkezete 101 méter magas, a rászerelt acél árbócszerkezettel együtt az építmény teljes magassága 158 méter, ezzel a Matáv-torony messze a legmagasabb épületnek számít Szegeden. A torony betonszerkezetének tetején ülő, adó-vevő berendezéseket, antennákat tartalmazó szint 119 méter magasan helyezkedik el. Ebben a magasságban egy üzemi darut is telepítettek, amellyel a torony peremén helyet foglaló berendezések mozgatását, fel- és leszerelését végzik.

Szegedi felhőkarcolók

Ahogy írtuk, a legmagasabb szegedi épület a 158 méter magas rókusi telefontorony. A második helyezett, a hasonló funkciót betöltő, 90 méteres szegedi tévétorony, amely Újszegeden található. A harmadik, városunk talán legismertebb jelképe, a fogadalmi templom, más nevén a dóm, amelynek legmagasabb pontja 81 méterre van a felszíntől.

Kávézót a toronyba!

A rókusi telefontorony napjainkban szinte egyáltalán nem látogatható. Pedig sokak szerint a város legmagasabb pontjaként ideális kilátótorony és kávéház lehetne. Többféle városi legenda terjeng arról, hogy a 80-as években a városvezetés a vágyott kávéházat bele is terveztette a létesítménybe.Az idegenforgalmi hasznosításnak azonban komoly műszaki akadályai vannak: egy ilyen létesítmény kialakítására legalkalmasabb közbülső teraszok szintje is messze meghaladja a környékbelivíztornyokét, így egy vendéglő üzemeltetéséhez szükséges víz feljuttatása a magasságba jelentős költséget jelentene.

via

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.