Hírzóna

Kondorosi Éva szegedi kutató rangos nemzetközi díjban részesült

Kondorosi Éva szegedi kutató rangos nemzetközi díjban részesült

2018. november 23., péntek
Kondorosi Éva szegedi kutató rangos nemzetközi díjban részesült

Idén egy magyar kutató, Kondorosi Évaakadémikus is Balzan-díjban részesül a kémiai ökológia területén kifejtett tudományos munkásságáért.

Kondorosi Éva a kémiai ökológia, Detlef Lohse a folyadékdiamika, Jürgen Osterhammel a világtörténelem, Marilyn Strathern a szociális antropológai területén kifejtett tudományos munkásságáért kapja 2018-ban a Balzan-díjat. A díj eddig egyetlen magyar kitüntetettje eddig Ligeti György zeneszerző volt, aki 1991-ben részesült az elismerésben. A 750 ezer svájci frankkal járó elismerést Sergio Mattarella olasz államfő adja át pénteken a díjazottaknak Rómában - közölte a 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány csütörtökön az MTI-vel. A nyertesek a jutalom 50 százalékát fiatal kutatók támogatására fordítják, a négy tudósnak részletes pályázatban kell indokolnia egy bizottság előtt, hogy kit és milyen célból támogatnak. A Balzan-díjat Eugenio Francesco Balzan olasz újságíró lánya, Lina Balzan alapította 1957-ben édesapja emlékére. A Nemzetközi Balzan-díj Alapítvány célja a kultúra, a tudomány és azon kezdeményezések támogatása, amelyek az emberiséget szolgálják az egész világon a béke és a testvériség jegyében. Kondorosi Éva Széchenyi-díjas akadémikus, biológus, több ország akadémiájának tagja, az Európai Kutatási Tanács alelnöke, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának kutató professzora, a Szimbiózis és Funkcionális Genomikai Egység vezetője, a Szegedért Alapítvány fődíjasa.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.