Közélet

Kapufa a szegedi szociális lakhatás

Kapufa a szegedi szociális lakhatás

2018. november 18., vasárnap
Kapufa a szegedi szociális lakhatás

Mintaprogramként indult és ingerülten védi a szociális lakhatási rendszerét Botka László polgármester, de a program félresikerült. Nem képes a lakhatási rendszer újabb rászorulók segítésére, a közüzemi tartozásokról pedig továbbra is néma csendben hallgat a városháza.

A múltheti közgyűlésen heves vita alakult ki Szentistványi István képviselő és Botka László polgármester között, amikor a szociális lakhatási program módosításáról szavazott a grémium. A városatya rendre azt hangoztatta, hogy egyre magasodnak az elvárások a rászorulókkal szemben, ráadásul a pályázatok elbírálásához igénybe vett pontozórendszer előnyben részesíti azokat, akik magasabb jövedelemmel rendelkeznek. Most a

HVG

közölt terjedelmes cikket a szegedi szociális lakásokról. Kiderült, hogy

a pontszámok közül magasabb pontszámmal értékelik a nagyobb jövedelmet, mint az igénylő szociális helyzetét.

Azóta a városvezetés ezen módosított, nagyobb súlyt kap például a háztartásban élő gyermekek száma. A mostani módosítással azoknak a helyzete vált könnyebbé, akik már egyébként is bekerültek a szociális lakhatási rendszerbe. A program 2016-os elindulása előtt a bejutáshoz való feltételként a nyugdíjminimumnál lényegesen magasabb 37050 forintos egy főre jutó jövedelmet szabták meg.

Így fejenként 9 ezer forinttal kellett többet fizetni a pályázat benyújtásához.

Az indulás évében 450 lakást adott bérbe az IKV, novemberben pedig újabb 50 lakás esetében hirdetnek eredményt. Az utóbbi két évben viszont kétszázzal csökkent a szociális bérlakások száma, tíz éves távlatban pedig negyedével – Joób Márton szocialista képviselő felszólalásában azt mondta egy héttel ezelőtt, hogy 2800 szociális bérlakás van a városban.

A jogcímet vesztett, tehát azon bérlők száma, akik bérleti díjtartozást halmoztak fel, viszont évről évre növekszik.

Póda Jenő önkormányzati képviselő a közgyűlésen úgy fogalmazott, hogy szerinte a legjobb szociálpolitika a munkahelyteremtés, ebben pedig az utóbbi 16 évben nem jeleskedett a városvezetés, így nem meglepő, hogy az adósok száma növekszik a szociális lakhatási rendszerben.

Borítóképünk illusztráció.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.