Világtükör

Célzottan likvidálják a terroristák a keresztényeket Egyiptomban

Célzottan likvidálják a terroristák a keresztényeket Egyiptomban

2018. november 8., csütörtök
Célzottan likvidálják a terroristák a keresztényeket Egyiptomban

Ismeretlen fegyveresek nyitottak tüzet egy kisbuszra, amely keresztény híveket szállított az észak-egyiptomi Minja tartományban a Szent Sámuel-kolostor felé. A november másodikai támadásban hét keresztény meghalt, tizenkettő súlyosan megsérült. A támadók kifejezetten a keresztényeket célozták - tudósít a Székelyhon.ro hírportál.

Egyiptom főügyésze, Nabil Sadek egy ügyészségi csoportot küldött a terroristatámadás helyszínére. Sajtóinformációk szerint a támadók akciójának hét kopt keresztény esett áldozatul, tizenkettő pedig megsebesült. A terrortámadásra a felső-egyiptomi Minjában található Szent Sámuel kolostor közelében került sor. Sadek elrendelte a nyomozást, és arra utasította az Északi-Minyai Ügyészséget és a Legfelsőbb Állambiztonsági Ügyészséget, hogy látogassanak el azokba a kórházakba, ahol a sérülteket kezelik, és hallgassák meg őket a támadás körülményeiről. Pár nappal később az egyiptomi belügyminisztérium közölte, hogy elfogták a dzsihadistákat, tizenkilenc gyanúsítottat vettek őrizetbe. A tárca honlapján véres képeket lehet látni a megölt állítólagos elkövetőkről és egymás mellé helyezett fegyvereikről, azt azonban a kormányzati forrásokon kívül sehonnan sem tudni, hogy valóban ezek az emberek voltak az elkövetők. A keresztény közösség mindezek következtében meglehetősen szkeptikusan fogadta a hírt. A Székelyhon.ro kiemelte, hogy a kormányzati források a most megölt dzsihadistákat teszik felelőssé a 2017. májusi merényletért is, amelyben harminc keresztény volt az áldozat. A kopt keresztények szerint várhatóak még támadások ellenük. A források hozzátették, hogy a busz egy visszafelé vezető utat használt a kolostor eléréséhez, hozzátéve, hogy a kolostor főútja biztonsági utasítások miatt zárva van a kormányzóság nyugati részén található (itt van egyébként a kolostor is) veszély miatt. A portál kiemelte, hogy 2014 óta minden évben több összehangolt támadás történik a keresztény közösségek ellen, ilyen volt a legutóbbi minjai támadás is, ahol a sivatagban várták a buszt az elkövetők, akik tüzet nyitottak. Ugyan a kormányzat nagy erőket mozgatott meg, hogy az elkövetőket mihamarabb kézre kerítsék, a keresztény közösség eléggé szkeptikusan fogadta a hírt, miszerint 19 dzsihadistán ütöttek rajta a katonai erők a sivatagban. A kormányzati források egyébként a most megölt dzsihadistákat teszik felelőssé a 2017. májusi merényletért is, amelyben harminc keresztény volt az áldozat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.