Calais-ba visszatértek a migránsok, megint durvul a helyzet

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Calais-t, a Franciaországot Angliával összekötő Csatorna-alagút városát 2015-től folyamatosan lepték el a migránsok annak reményében, hogy vagy embercsempészek, vagy egy-egy lefizetett kamionsofőr segítségével átjussanak Angliába. Létrehoztak egy migránstábort is, amit az itt élők csak „dzsungelnek” hívtak, az ott kialakult, harmadik világot idéző elképesztő állapotok miatt.

Miközben a bukott szocialista miniszterből lett bevándorláspárti elnök, Emmanuel Macron nyíltan kritizál más európai országokat, a Calais-ban kialakult rendkívül súlyos helyzet miatt az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága már 2015-ben arra szólította fel Franciaországot, hogy dolgozzon ki sürgősségi tervet a Csatorna-alagút francia oldalán kialakult migránsválság kezelésére, idén pedig ismét megfeddte Franciaországot – írja az InfoMigrants.

A csalagút üzemeltetője megfenyegette a francia kormányt, hogy bezárja az alagutat, ha nem oldja meg a méltatlan helyzetet Calais környékén, ahol akkor már egy kisebb város méretének megfelelő migráns no-go zóna alakult ki.

Macron 2018 januárjában a helyszínen tett ígéretet a helyzet megoldására, de ismét hazudott egy nagyot, ugyanis a helyzet ma sincs megoldva, megint kiújult a migránsválság a kikötővárosban, minden jól hangzó ígéret ellenére.

A The Guardian brit lap november 18-án közölte, hogy az elmúlt héten mintegy 40 migráns érkezett az angol partokra Calais-ból, tengeren vagy kamionokba bújva, és a szám folyamatosan emelkedik a „Migráns-menedék” nevű bevándorláspárti szervezet szerint. Az átkelés során többen szenvednek balesetet, az elmúlt időszakban több halálos kimenetelű baleset is volt. Új körülmény, hogy mostanában már kiskorúak is megpróbálnak átjutni a csatornán, legutóbb egy lopott halászhajót fogtak le a nagy-britanniai Dover környékén.

Ennek az az oka, hogy a brit hatóságok komolyan ellenőrzik a kamionokat, autókat, viszont a tengeren képtelenség mindent szemmel tartani. A tengeri forgalom eleve nagyon sűrű ezen a szakaszon, hatalmas hullámok nehezítik az átkelést, a gyakran felfújható gumicsónakokon próbálkozó migránsok nagy veszélynek vannak kitéve. A napi 600 teherhajós forgalom mellett, különösen éjszaka életveszélyes ezeken a kis lélekvesztő hajókon megkísérelni az átkelést, ugyanakkor egyre többen próbálkoznak meg ezzel. Már a feltehetőleg Soros által finanszírozott „Migráns-menedék” is elismerte, hogy Calais-ban ismét szörnyű állapotok uralkodnak, naponta növekszik a migránsok száma.

Jelenleg 500 migráns él a calais-i utcákon, és további 3-400 a közeli Grande-Synthe-ben létrehozott befogadóközpontban. Ezt a tábort november 13-án ismét evakuálni kellett az elviselhetetlen helyzet miatt, innen 450 migráns szállítottak el több mint 20 befogadó központba.

Hat hónapon belül ez volt a hetedik evakuáció ebben a táborban. Hiába az óriási rendőri jelenlét, a helyzetet képtelenek rendezni, erre utal Philippe Mignonet is, a város biztonsági ügyekért felelős vezető-helyettese, aki megerősítette, hogy a migránsok visszatértek, az utcákon élnek, heverőkön alszanak, a lakosság pedig folyamatosan tiltakozik. Jön a tél, de a bevándorláspárti Macron-rezsim ismét magára hagyta saját polgárait, és nem képes rendezni az állapotokat a térségben.

Előző sztori

Jelentősen fogja javítani a szegediek egészségügyi ellátását az egyetem

Következő sztori

Miért lapít Ujhelyi István SZEVIÉP-ügyben?

Legutóbbi hasonló cikkek