Bihácson aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy szállítsák el a migránsokat

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Feltorlódtak a migránsok a boszniai Bihácson. Rendőrségi becslések szerint négyezren lehetnek. A helybeliek aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy vigyék el onnan őket.

Bosznia-Hercegovinában az illegális bevándorlók kisebb-nagyobb csoportokban az Una-Sana kanton közigazgatási központjába, a Kladušától 60 kilométerre fekvő Bihács városába gyalogolnak.

A rendőrség becslései szerint már több mint négyezer migráns vár arra a településen, hogy meginduljanak a horvát határ irányába, pedig egy héttel korábban szemlátomást csökkent a Velika Kladušán tartózkodó illegális bevándorlók száma. Ugyanis elmondásuk szerint innen lehetetlenség átjutni Horvátországba. Aki csak tehette, már elment Bihácsba, aki pedig még nem, az most csomagol és elindul.

Vasárnap délelőtt is kisebb-nagyobb csoportokban gyalogoltak, főképp pakisztániak és afgánok, a Bihács felé vezető úton. Azt remélik, onnan könnyebben átjuthatnak Horvátországba. Azt mondták, Olaszországba mennének. Állításuk szerint már nincs pénzük: „Nincs rá pénzünk, elvették tőlünk, semmink sincs. Eddig GPS segítségével haladtunk, mert volt a telefonunkon navigáció, de a telefonunkat is összetörték” – állítják a bevándorlók.

Bihácson a rendőrség becslései szerint már több mint négyezer migráns tartózkodik. A csütörtök esti erőszakos cselekményt követően, amikor a feltételezések szerint egy pakisztáni bevándorló majdnem megerőszakolt egy 13 éves kislányt, fokozták a rendőri jelenlétet. Golyóálló mellényt viselő rendőrök járőröznek éjjel-nappal és a befogadóközpontokba terelik a migránsokat. „Már azt sem tudjuk, mennyien vannak. Tele vannak velük az utcák. Szörnyű, ez szörnyű” – mondta egy helybéli.

Aláírásgyűjtésbe fogtak a helyiek

Bihács központjában aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy szállítsák el innen a migránsokat: „Azért jöttem el aláírni a petíciót, mert nem tudok többé nyugodtan sétálni a saját városomban, és szeretném, ha valahogy megoldódna ez a helyzet.” Csak idén augusztusban 1866, szeptemberben 2576, októberben pedig újabb 2700 migráns érkezett a városba, ami ellehetetlenítette a helyiek életét – mondta az aláírásgyűjtést kezdeményező Sej Ramić, a bihácsi városi képviselő-testület tagja: „Mi csak feltételezhetjük, vajon milyen lehetett az ő státuszuk a saját hazájukban, vajon ők ott átlagos emberek voltak, vagy esetleg volt valamilyen háborús múltjuk, vagy börtönből szabadultak, és így tovább, tehát lehet, hogy bűnözői múltjuk is van. Mi ezt róluk nem tudhatjuk.” A migránsok Bihácsból való kitelepítésére szervezett petíciót már több ezren írták alá.

Előző sztori

A gyurcsányista Bauer Tamás inkább a migránsokat támogatná, nem a magyar családokat

Következő sztori

Boszniában a szülők nem engedik gyerekeiket iskolába, ha migránsgyerekeket is beiskoláznak

Legutóbbi hasonló cikkek