A migráció szétverte a politikai stabilitást Európában: új választások jöhetnek Svédországban

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Új választást kell kiírni Svédországban, ha nem sikerül új kormányt alakítani. A svédek egyre inkább a bevándorlásellenes politikát támogatják, aminek következményeként fogható fel a kormány legutóbbi határellenőrzéssel kapcsolatos intézkedése is – mondta a svéd szakértő a Kossuth Rádióban.

Svédország februárig meghosszabbítja a határellenőrzéseket – jelentette be a stockholmi kormány csütörtökön. Döntését a belbiztonsággal kapcsolatos fenyegetésekkel indokolta. Mint közölték, „továbbra is fennállnak a közrend és belső biztonság elleni fenyegetések”.

Ez a döntés azt jelenti, hogy az ország biztonságát garantáló, erősítő intézkedésekre van továbbra is szükség – mondta Flamm László történész, Svédország-szakértő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Hozzátette: a svédek úgy látják, hogy ameddig nincs a migrációs válságra európai megoldás, addig a határellenőrzés szigorítására szükség van. A történész szerint nem egyedülálló ez az eset, hiszen egy hónappal ezelőtt Dániában is hasonló kormánydöntés született.

Belbiztonsági problémák

A svéd kormány mindent megtesz azért, hogy az ország fenyegetettségét, biztonságát veszélyeztető folyamatokat mérsékeljék – hangsúlyozta Flamm. Kifejtette: a migrációs válság nyomán felerősödtek azok az állampolgári igények, hogy meg kell erősíteni a svéd rendőrség kötelékét, illetve szükségesnek érezték az olyan egyéb intézkedéseket, amelyek a társadalmi feszültséget gerjesztő folyamatokat mérsékelik. Hozzátette: ezt is a migrációhoz és a fenntarthatatlan svéd bevándorláspolitikához kapcsolják a svéd szakértők, a sajtó és az állampolgárok is.

Gyenge, instabil kormány?

A szeptember 9-i parlamenti választásokon sem a baloldali blokk – a svéd Zöld Párttal koalícióban kormányzó Svéd Szociáldemokrata Párt, illetve a Baloldali Párt együttese –, sem pedig a konzervatív Mérsékelt Párt, a Centrum Párt és a Kereszténydemokraták és Liberálisok jobbközép szövetsége nem szerzett többséget a 349 fős törvényhozásban.

A Stefan Löfven ügyvivő kormányfő vezette baloldali blokk 144 képviselői helyet gyűjtött össze, eggyel többet, mint a jobbközép szövetség. A bevándorlásellenes jobboldali Svéd Demokraták 62 parlamenti mandátummal a mérleg nyelvét játsszák. Ulf Kristersson, a Mérsékelt Párt vezetője eddig kizárt bármiféle kormányalakítási célú együttműködést a Svéd Demokratákkal.

Amennyiben továbbra is fennmarad a jelenlegi helyzet, hogy egyetlen párszövetség sem tud többségi kormányt állítani, új választásokat kell kiírni, illetve akkor, ha a parlament négyszer egymás után elutasítja a parlamenti elnök által javasolt miniszterelnök személyét. Flamm László szerint kijelenthető, hogy Svédországban továbbra is bizonytalan a helyzet.

A szakértő kifejtette, jelenleg mindegyik svéd párt belátta azt, hogy új bevándorláspolitikára van szükség a korábbiakhoz képest. A migrációt el kell utasítani, a határokat védeni kell a svéd állampolgárok biztonsága érdekében.

Előző sztori

Ma megérkezik a bankszámlákra a nyugdíjprémium

Következő sztori

Újabb ország, Bulgária mond nemet az ENSZ migrációs csomagjára