Világtükör

A migráció szétverte a politikai stabilitást Európában: új választások jöhetnek Svédországban

A migráció szétverte a politikai stabilitást Európában: új választások jöhetnek Svédországban

2018. november 12., hétfő
A migráció szétverte a politikai stabilitást Európában: új választások jöhetnek Svédországban

Új választást kell kiírni Svédországban, ha nem sikerül új kormányt alakítani. A svédek egyre inkább a bevándorlásellenes politikát támogatják, aminek következményeként fogható fel a kormány legutóbbi határellenőrzéssel kapcsolatos intézkedése is - mondta a svéd szakértő a Kossuth Rádióban.

Svédország februárig meghosszabbítja a határellenőrzéseket – jelentette be a stockholmi kormány csütörtökön. Döntését a belbiztonsággal kapcsolatos fenyegetésekkel indokolta. Mint közölték, „

továbbra is fennállnak a közrend és belső biztonság elleni fenyegetések

”. Ez a döntés azt jelenti, hogy az ország biztonságát garantáló, erősítő intézkedésekre van továbbra is szükség – mondta Flamm László történész, Svédország-szakértő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Hozzátette: a svédek úgy látják, hogy ameddig nincs a migrációs válságra európai megoldás, addig a határellenőrzés szigorítására szükség van. A történész szerint nem egyedülálló ez az eset, hiszen egy hónappal ezelőtt Dániában is hasonló kormánydöntés született.

Belbiztonsági problémák

A svéd kormány mindent megtesz azért, hogy az ország fenyegetettségét, biztonságát veszélyeztető folyamatokat mérsékeljék – hangsúlyozta Flamm. Kifejtette: a migrációs válság nyomán felerősödtek azok az állampolgári igények, hogy meg kell erősíteni a svéd rendőrség kötelékét, illetve szükségesnek érezték az olyan egyéb intézkedéseket, amelyek a társadalmi feszültséget gerjesztő folyamatokat mérsékelik. Hozzátette: ezt is a migrációhoz és a fenntarthatatlan svéd bevándorláspolitikához kapcsolják a svéd szakértők, a sajtó és az állampolgárok is.

Gyenge, instabil kormány?

A szeptember 9-i parlamenti választásokon sem a baloldali blokk – a svéd Zöld Párttal koalícióban kormányzó Svéd Szociáldemokrata Párt, illetve a Baloldali Párt együttese –, sem pedig a konzervatív Mérsékelt Párt, a Centrum Párt és a Kereszténydemokraták és Liberálisok jobbközép szövetsége nem szerzett többséget a 349 fős törvényhozásban. A Stefan Löfven ügyvivő kormányfő vezette baloldali blokk 144 képviselői helyet gyűjtött össze, eggyel többet, mint a jobbközép szövetség. A bevándorlásellenes jobboldali Svéd Demokraták 62 parlamenti mandátummal a mérleg nyelvét játsszák. Ulf Kristersson, a Mérsékelt Párt vezetője eddig kizárt bármiféle kormányalakítási célú együttműködést a Svéd Demokratákkal. Amennyiben továbbra is fennmarad a jelenlegi helyzet, hogy egyetlen párszövetség sem tud többségi kormányt állítani, új választásokat kell kiírni, illetve akkor, ha a parlament négyszer egymás után elutasítja a parlamenti elnök által javasolt miniszterelnök személyét. Flamm László szerint kijelenthető, hogy Svédországban továbbra is bizonytalan a helyzet. A szakértő kifejtette, jelenleg mindegyik svéd párt belátta azt, hogy új bevándorláspolitikára van szükség a korábbiakhoz képest. A migrációt el kell utasítani, a határokat védeni kell a svéd állampolgárok biztonsága érdekében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.