Szüreti mulatság volt az ÁGOTA Játszóházban

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Idén is megtartotta szüreti mulatságát az ÁGOTA alapítvány és a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató, ahol a hagyományőrzés mellett fontos szerep jutott a zenének, a táncnak és az egymásra találásnak is.

A szüreti mulatság története régmúltra nyúlik vissza. Visszaemlékezni a hagyományokra és ápolni a szokásokat mindig bölcs dolog. Az alföldi tradíciókat követve, a Szent Mihály napjához legközelebbi időpontot választotta az ÁGOTA Játszóház a szüret megünneplésére.

Felelevenítettük a múltunkat, amit összekapcsoltunk a jelenünkkel, így nyert értelmet a fogalom jelentése.”

– mondta el Kothencz János alapító, majd így folytatta: „A szüret egy olyan társas esemény volt egykoron, amelyen összegyűltek a rokonok, ismerősök, hazatértek a messziről jött vándorok, és közösen, együtt töltötték el az értékes közös időt. Mi is így tettünk, hiszen ezen a jeles napon találkozhatnak egymással az ÁGOTA Játszóházban a családjukból kiemelt gyermekeink, együtt örülnek egymásnak a régi barátok, testvérek, osztálytársak, és a játszóházas gyermekeink.”

A gyermekek a nevelőszülőkkel együtt érkeztek. A rendezvényt Balogh Zsolt, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgató helyettese nyitotta meg. Ünnepi beszédében kifejezte örömét, hogy ilyen sok ember eljött jól érezni magát. A programsorozat néptánccal indult, – az Alföld néptáncainak egyszerűbb lépéseit sajátíthatták el az érdeklődők. A körtáncokat nagyon élvezte gyermek és felnőtt egyaránt. A néptánc után megpihent a nagycsapat, ki-ki kedve szerint szőlőt préselhetett, és bárki megkóstolhatta a helyben elkészült zamatos mustot. Az önkéntesek a szőlőfelajánláson kívül süteménnyel is készültek a résztvevőknek. Közben kézműves tevékenység folyt, ahol szürettel kapcsolatos alkotások készültek, a legkülönfélébb technikákat alkalmazva. A szüreti bál – amivel a szüreti mulatság zárult –, tini szórakozó estté formálódott, ahol a mai slágerekre táncolt az ifjúság. A szüreti program sikeréhez hozzátartozik az is, hogy baráti kapcsolatok erősödtek meg, új ismertségek születtek, ugyanúgy a gyerekek, mint a nevelőszülők között.

A rendezvényt a Vitaricum Kft. támogatta.

Előző sztori

Erkélyen át mentettek egy idős asszonyt Szegeden

Következő sztori

Fázik a panelban? Szellőztessen!