Közélet

Rózsaszínben sétáltak a rák ellen

Rózsaszínben sétáltak a rák ellen

2018. október 26., péntek
Rózsaszínben sétáltak a rák ellen

Az I. Belvárosi sétát szervezték meg Szegeden, ahol a Tamás Háza Alapítvány a Csongrád Megyei Kormányhivatallal karöltve hívta fel a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára.

„ Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a rákos betegségekhez kapcsolódó ingyenes szűrővizsgálatokra, így örömmel csatlakozott a Kormányhivatal ehhez a civil kezdeményezéshez. Nekünk feladatunk a szűrővizsgálatok szervezése, és népszerűsítése, és büszkén vallom, hogy ebben szép eredményeket érünk el.” – árulta el dr. Juhász Tünde, kormánymegbízott.

2002 óta van szervezetten mellrák elleni szűrővizsgálat, és Csongrád megye az országos átlaghoz képest, sokkal jobban teljesít. Az adatok szerint az itt élő nők jobban odafigyelnek magukra, mint a más városokban élő társaik. A számok még így is szomorúak,

Magyarországon évente 8000 emlőrákos esetet diagnosztizálnak, és ebből 2000 halállal végződik.

Az emlőrák azok közé a betegségek közé tartozik, amelyet, ha korán észrevesznek, akkor sikerrel tudják gyógyítani is.

„A figyelemfelhívás mellett a mai séta arra is kitűnő alkalom, hogy a megjelentek lássák, hogy nincsenek egyedül, és lelki támaszt kaphatnak azoktól, akik már túlélték a betegséget, vagy éppen küzdenek ellene.” – tette hozzá a kormánymegbízott. Dr. Kahán Zsuzsanna, az MTA doktora, az SZTE Onkoterápiás Klinika vezetője elmondta, hogy

a rákos betegségek jelentős része az életmódunk miatt alakul ki.

Ilyen a nem megfelelő étkezés, vagy a dohányzás. Jelenleg három típusú rák kiszűrésére biztosítanak Magyarországon ingyenes szűrővizsgálatokat. Ilyen a méhnyak, az emlő, és a vastagbél daganat elleni szűrés. Felhívta a figyelmet, hogy mindenki vegyen részt a szűrővizsgálatokon, főleg 45 -50 éves kor felett.

„ Két apropója van a mai rendezvénynek. Az egyik az éberség felébresztése, a másik pedig, hogy szolidaritást tudjunk vállalni a betegekkel szemben. „ - foglalta össze dr. Kahán Zsuzsanna.

Az első alkalom után, a Széchenyi térről indult sétát hagyománnyá szeretnék tenni, így jövőre is szeretnék megrendezni a figyelemfelhívó eseményt.

Fotók: Kovács Ferenc

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.