Megindult a harc Merkel pozíciójáért

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Miután Angela Merkel német kancellár bejelentette, hogy nem indul újra a pártelnöki tisztségért, megkezdődött a pozíciócsata a CDU-n belül. A párt sorozatos mélyrepülését az elhibázott bevándorláspolitika idézte elő.

Angela Merkel az újabb, csalódást keltő hesseni választást követően bejelentette, hogy nem indul el ismét a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéért, melyről a párt decemberi kongresszusán hoznak döntést. Merkel 2000 óta vezeti a pártot, korábban pedig rendre amellett foglalt állást, hogy a két tisztség betöltése (a kancellárság és a pártelnökség) elválaszthatatlan egymástól, mindkét pozíciót ugyanannak a személynek kell betöltenie.

Angela Merkel bejelentésével egy korszak zárulhat le rövidesen a CDU-ban, mert Merkel a kancellári pozícióért sem száll harcba jelenlegi ciklusát követően. Ennek fényében a decemberi kongresszus döntő fontosságúnak ígérkezik a párt jövőjét illetően, amelynek mélyrepülését a 2015-ben kirobbant bevándorlási válság és a migránsok beengedése idézte elő.

A kancellár lehetséges utódjai között Annegret Kramp-Karrenbauert, Merkel közeli bizalmasát emlegették a legtöbbször az elmúlt években, Kramp-Karrenbauer ennek megfelelően hétfőn be is jelentette, hogy megméretteti magát a decemberi CDU-kongresszuson.

Nem Merkel hű szövetségese azonban az egyetlen, aki szívesen átvenné a kancellár helyét a pártelnöki székben. A Bild beszámolója szerint a szövetségi egészségügyi miniszter, Jens Spahn ugyancsak elindul a tisztségért. A lehetséges jelöltek között pedig felvetődött az egykori frakcióvezető, Friedrich Merz is, aki 2009-ben ugyan visszavonult a politikától, ám továbbra is a CDU potenciális vezetőjeként kezelték egy esetleges Merkel utáni időszakra tekintve.

(888)

Előző sztori

Hatalmas fa dőlt az útra Makón

Következő sztori

A röszkei csatára emlékeztető válsághelyzet alakult ki a bosnyák-horvát határon