Közélet

Ismét pótvizsgáztatják a csendrendeletet

Ismét pótvizsgáztatják a csendrendeletet

2018. október 26., péntek
Ismét pótvizsgáztatják a csendrendeletet

Ugyan szeptember 15-én életbe lépett a sokak által bírált, szigorított zajvédelmi rendelet, a kormányhivatal ajánlását figyelmen kívül hagyta az önkormányzat. A hivatal ezért törvényességi felhívásban jelezte, hogy november 9-ig kell tárgyalniuk a témát.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a szegedi önkormányzat tavasszal alkotta meg azt az előterjesztést, mely alapján szeptember közepén életbe lépett a sokak által kifogásolt zajvédelmi rendelet, melyben többek között azt is megszabták, hogy a vendéglátóhelyek nyílt helyiségeiben hétköznapokon este 10-ig, hétvégéken éjfélig szólhat a zene. A szegedi vendéglátósok, ha eleinte nem is nyíltan, de főleg

azért tartották kifogásolhatónak az előterjesztést, mert a kivételek közé csak önkormányzati rendezvények – a borfesztivál, a SZIN és a szabadtéri – kerültek.

Utólag ez a lista a Szegedi Egyetemi Napokkal bővült. A kivételek miatt a Fidesz-KDNP diszkriminatívnak mondta a helyi szabályozást, továbbá az érdemi egyeztetést hiányolták. A Jobbik pedig tárgyalásra is alkalmatlannak titulálta a tervezetet. Az önkormányzat viszont végig azzal érvelt, hogy mindenkinek joga van a pihenéshez. Ezt követően 27 vállalkozó és rendezvényszervező tett közérdekű bejelentést a kormányhivatalnál.

A hivatal vizsgálata után törvényességi felhívással élt az egyenlő bánásmódról szóló törvényre hivatkozva. Mindezek ellenére júniusban megszavazták az előterjesztést, így az szeptember közepén életbe léphetett.

Ismét napirendre kell tűzni

Azonban így sincs vége a zajrendelet történetének, hiszen augusztusban javaslattétellel élt a kormányhivatal az önkormányzat felé. A hivatal azt kérte az önkormányzattól, hogy az érintett vállalkozói kör bevonásával folyjanak az egyeztetések, hogy számukra is elfogadhatóbb szabályozási megoldást találjanak. Ezen kívül azt is érdemesnek találják megvizsgálni, hogy a négy rendezvény idején jellemző zajszennyezéshez mennyiben járulna hozzá a vendéglátóhelyek nyílttéri hangosítása, vagy azokra az időszakokra feloldhatnák a tilalmat. Felvetették azt is, hogy szigorúbb zajkibocsátási határérték előírásával helyettesíthető-e a hangosítás kikapcsolása, ha a határérték betartása mindenkire vonatkozna. De azt is vizsgáltatnák, hogy a lakossági panaszok mekkora részét teszik ki a rendelet jövőbeni korlátozásaival leginkább érintett vendéglátóipari egységek és rendezvények által kibocsátott zaj. Juhász Tünde kormánymegbízott szerint a javaslatok alapján nem kötelező változtatni, de szeptemberben kellett volna tárgyalnia ezeket a közgyűlésnek, viszont ez nem történt meg, csak telefonos jelzést kapott. Ezért törvényességi felhívásban jelezték, hogy november 9-ig köteles a közgyűlés ismételten foglalkozni a zajvédelmi rendelettel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.