/

Egy animációs rövidfilm is esélyes a 2019-es Oscarra

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A jövő évi Oscar-díj rendkívül izgalmasnak ígérkezik a magyarok számára. Bucsi Réka Solar Walk című animációs rövidfilmje is esélyes a díjra.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje és a szintén magyarok által készített animációs film, Ruben Brandt, a gyűjtő után egy újabb magyar alkotás került a 2019-es Oscar-díj közelébe. A Solar Walk című animációs rövidfilm elnyerte az Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztivál rövidfilmes kategóriájának fődíját, amivel esélyessé vált a jövő évi Oscar-díjra. A rövidfilmet most bárki meg is nézheti a Vimeo-n.

Bucsi Réka már több rövid animációs filmet is készített, amikkel különböző rangos filmfesztiválokra is kijutott, és az egyikkel a Berlinálén még díjat is nyert.

Az idei sikeres filmje, a Solar Walk elvont nyitánnyal indul, majd egy szürreális világa varázsolja el a nézőt. Az először csak furcsa geometriai alakzatokat gyorsan felváltja egy történet, amiben űrlények játszanak és galaxisokat alkotnak.

Forrás: toonsphere.com

Az alkotás meglehetősen nehezen értelmezhető, mégis szórakoztató. A cuki űrlények néhol már rémisztően abszurdak és morbid cselekedetek sorát viszik végbe, de egy pozitív és léleksimogató végeredményhez érkezik meg a néző a 20 perces kisfilm végére.

A Solar Walk legerősebb eleme nem is maga a történet, illetve annak az üzenete, bár a kozmosz létrejöttét és az élet értelmét kutató mozgóképek sem utolsók, hanem a hangulat, amit sugároz. A lágy jazz, és a csilingelő hangeffektek összhatása mély nyugalommal tölt el bárkit, aki végignézi a rövidfilmet.

Tekintve, hogy egy animációs rövidfilmnél nem is igazán elvárás az, hogy egy könnyen érthető és kerek történettel álljon elő, a Solar Walk egy egészen kiemelkedő alkotásnak nevezhető. Ugyanis az ilyen típusú filmeknél a fő cél az, hogy a készítők egy érzést adjanak át a nézőnek, azt pedig Bucsi Réka filmje tökéletesen meg is teszi.

Bucsi Réka Oscar esélyes

Borítókép: dotandline.blog.hu

Előző sztori

Egy lopott gatya nem volt elég a makói tolvajnak

Következő sztori

Akácoszlopokat loptak az ásotthalmi erdészetből