/

Diplomaosztó, magány, és a pokolba vezető út

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Díjnyertes fotókból nyílt kiállítást, ahol a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar (SZTE – TTIK) hallgatói nyomták a gombot.

Az egyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában tegnap hétfőn délután 5 órakor nyílt meg a kiállítás a hallgatók fotóiból. A tárlatot október 13-ig lehet megtekinteni.

A fotókiállítás megnyitóján a zsűri elnöke, Dr. Molnár Gyula, biológus, természetfotós, és nem utolsó sorban a Molnár Dixieland Band alapítója, szólt néhány szót a diákokhoz.

„A zsűrinek könnyű dolga volt, mert a pályázatra a Gauss-görbe szerinti minőségben érkeztek munkák. Tehát volt néhány rossz, nagyon sok átlagos, és néhány kiemelkedő.”

– mondta Dr. Molnár Gyula.

A természetes fotós zenész ehhez még azt is hozzátette, hogy a jövőre nézve azt tanácsolja a diákoknak, hogy keressék fel az egyetemi könyvtár fotózásról szóló könyveit, mert azokból sokat lehet tanulni.

Összesen 68 pályamunka érkezett be a TTIK felhívására, amiből 20-at állítottak ki, és 5-öt díjaztak. A tárlaton megtekinthető képeket a kar a 2019-es naptárában is fel fogja használni.

Külön díjat kapott Tóth László, a Diplomaosztó című képéért.

A fotós hallgató a barátnője diplomaosztóján készítette a képet, ami bár pillanatkép, de komoly munka áll mögötte. 20 kép közül választotta ki azt az egyet, amin úgy látta, hogy minden körülmény tökéletes. A legtöbb időt egyébként, a kép vágásával töltötte, mert a tökéletes arányt szerette volna megtalálni.

Szintén külön díjat kapott Alatshan Ahmad a Spermatogenesis in the Drosophila melanogaster testis című fotójáért, ami egy úgynevezett makrofotó, azaz extrém nagyításban látható rajta egy biológiai folyamat.

Alatshan elmondta, hogy a mester szintű disszertációjához készítette a képet, ami igazából csak egy fotó a százból. Ehhez még azt is hozzátette, hogy a kísérlet, ami kapcsán a kép is készült, nagyjából egy évet vett igénybe. A fotóművész biológus meglátása szerint a képének üzenete az, hogy az élet egy rendkívül bonyolult folyamat, amilyen néha az egyetemi élet is tud lenni.

Harmadik helyezést ért el a pályázaton Szonda Benjamin, aki sajnos nem tudott jelen lenni a díjátadón.

A második helyezést Heincz Adrián kapta, az Út a pokolba című fotójáért.

„Terepgyakorlaton voltunk egy aktív, működő vulkánnál. Egyből úgy éreztem, hogy ez egy jó fotótéma lehetne. A kép üzenete egyébként nem feltétlenül értendő az egyetemi életre. Az egyetemi lét inkább hasonlít a paradicsomhoz, mint a pokolhoz.”

– mondta Heincz Adrián.

A pályázat fődíját pedig Monostori Tamásnak sikerült elnyernie, a Magányos kurzus című alkotásával.

„Az ötlet a Diszkrét Matematika I. című előadás adta, amire 3-400-an jelentkeztek, majd csak úgy nagyjából 10-en jártak be az órára. A decemberi utolsó órán pedig már csak én ültem bent, ez pedig megihletett. Bár ez egy sötét, komor, sivár kép, de nem szó szerint értendő ez a TTIK-s életre. Ezzel a fotóval azt próbálta meg visszaadni, hogy mennyire zavaró az, ha egy meghirdetett órát, csak egy embernek adnak le.”

– mesélte a pályázat első helyezettje, Monostori Tamás.

Előző sztori

Mozgalmas évad elé néz az egyetemi színház

Következő sztori

Árokba csapódott egy autó Makó és Földeák között