Egészség

A zöldhulladék és szemétégetés miatt egészségtelen a levegő Szegeden

A zöldhulladék és szemétégetés miatt egészségtelen a levegő Szegeden

2018. október 15., hétfő
A zöldhulladék és szemétégetés miatt egészségtelen a levegő Szegeden

A hétvégén közölte az Országos Közegészségügyi Intézet, hogy két városban annyit romlott a levegő minősége, hogy az már egészségtelen. Az egyik ilyen város Szeged. A szmogot elsősorban a fűtés és a közlekedés káros anyag kibocsátása okozza.

„Mint mindig, most is a legfőbb károsanyag tényező a levegőben a szálló por, illetve az, hogy a lakosok nem tartják be azt, hogy zöldhulladékot és szemetet nem lehet égetni. A közlekedésből származó végtermék most csak másodlagos." – mondta Dézsi Viktor, a levegőtisztaság-védelmi Referencia Központ osztályvezetője. A szálló por számlájára írhatjuk a légzőszervi megbetegedések kockázatának növekedését, a szív- és érrendszeri betegségek súlyosbodásának kockázatát. A légszennyezés és a fenti megbetegedések közötti kapcsolatot ma már számos kutatás is alátámasztja.

A betegségek közül az egészen enyhe lefolyású légúti elváltozásoktól, az allergiás megbetegedéseken keresztül egészen a tüdőrák kialakulásának megnövekedett kockázatáig sokféle megbetegedéssel találkozhatunk, amelyek a szálló por, és az egészségtelen égéstermékek levegőben való megnövekedett jelenlétére vezethetőek vissza.

„A diagram szerint október 4.-e óta van az egészségügyi határérték felett a károsanyag jelenléte a levegőben Szegeden. Ha 50 mikrogram/ köbkilométer felé emelkednek az értékek, akkor már egészségtelen levegőről beszélünk. Jelenleg ez történik Szegeden, és a lefuttatott modell szerint, még maradni is fog ez az állapot. Csütörtökön vagy pénteken várható a szél felerősödése, így utána még rosszabb is lehet a helyzet. ” – állítja az osztályvezető.

A levegő szennyezőanyagai közül Magyarországon a legnagyobb kockázatot az egészségünkre a nitrogén-dioxid, a szálló por (ezen belül is a 2,5 mikron és kisebb átmérőjű részecskék, mert ezek lejutnak a léghólyagokig, és nem is ürülnek ki onnan), és a szerves anyagok jelentik. Jó hír, hogy mostanra a szén-monoxid és a kén-dioxid viszont már labdába sem rúghatnak, hála az ipari kibocsátásnál alkalmazott szűrőknek és az üzemanyagok kéntelenítésének. Ezekből a vegyületekből határértékközeli értéket már nem igen szoktak mérni, sőt Dézsi Viktor azt mondja, hogy a kén-dioxid-szennyezettség szintje a kimutatási határ közelében mozog. Ugyanakkor a kőszénkátrányban, az autók kipufogógázában, a rosszul beállított fafűtés füstjében, a cigarettafüstben is megtalálható benzo(a)pirén mindegyiknél veszélyesebb, ez egy olyan erős rákkeltő anyag, hogy nincs olyan alacsony koncentráció belőle, amely ne okozna egészségkárosodást.

             

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.