Közélet

Többször is át kell tolni a főúton a biciklit Sándorfalvánál

Többször is át kell tolni a főúton a biciklit Sándorfalvánál

2018. szeptember 18., kedd
Többször is át kell tolni a főúton a biciklit Sándorfalvánál

Szeged és Sándorfalva között közel egy milliárd forintból építenek új kerékpárutat. Ez az évtized legnagyobb beruházása Sándorfalva számára, ami az ott lakók szerint már az alapoknál el lett rontva.

A kerékpárút két és fél méter széles lesz, ha elkészül, és félméteres padkát építenek mellé, valamint a nyomvonal mentén a zöldterület rendezését is tartalmazza a projekt.

Ez mind nagyon jól hangzik, azonban a sándorfalvi lakosok szerint már a tervezésnél nagy hibát követtek el. A most épülő út olyan formában kerül kivitelezésre, hogy több alkalommal is keresztezi a 4519-es számú közutat.

„Minden felesleges oldalváltás veszélyforrás, pedig pontosan a biztonságos kerékpáros közlekedés megvalósítása lenne a cél, munkahely megközelítés. Egy biztos: én nem fogom a gyermekemet elengedni biciklivel mondjuk Szegedre mindaddig, amíg álmából felkeltve nem tudja, hogy le kell szállni a pályafeljárónál, szétnézni, áttolni a biciklit a másik oldalra (hiszen ez a szabályos) áttekerni a pálya felett, aztán vissza ugyanúgy” – nyilatkozta az épülő kerékpárútról Dudás Zoltán, Sándorfalva önkormányzati képviselője. A beruházáshoz Európai Uniós forrásokat használnak fel az érintett városok. Így a Szeged félmilliárd forintot, Sándorfalva pedig 362 milliót igényelt a beruházásra. Jelenleg a szegedi szakasz áll építés alatt, a sándorfalvi szakaszhoz most indították el a közbeszerzési eljárást. Maga a kerékpárút ezek után Ópusztaszerig folytatódik majd. Megkérdeztük a Csongrád Megyei Önkormányzatot is a problémákról, ők azonban csak a Sándorfalva-Ópusztaszer vonalban érintettek. „A Sándorfalva-Ópusztaszer kerékpárút a szegedi szakasz folytatásaként a közút jobb oldalán halad, Sándorfalvát elhagyva a sokak által állandó lakhelyként használt kiskerteknél, az 1. dűlőnél - mely a Nádastó Szabadidő Központ szempontjából is kiemelt jelentőségű -, tér át az út bal oldalára, majd a kiskerteket elhagyva, a 4. dűlőnél jön vissza a jobb oldalra."

"A kivitelezés a közlekedés biztonsági előírásoknak megfelelő, jogerős építési engedély alapján fog megvalósulni” – ismertette Somosi Krisztina, a Csongrád Megyei Önkormányzat aljegyzője.

A Sándorfalva – Ópusztaszer szakaszt 2019 második félévében fejezik be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.