Közélet

Terápiás kutya hatására szólalt meg egy kislány, aki évekig nem beszélt

Terápiás kutya hatására szólalt meg egy kislány, aki évekig nem beszélt

2018. szeptember 4., kedd
Terápiás kutya hatására szólalt meg egy kislány, aki évekig nem beszélt

Kimutatott tény, hogy ha idegesek vagy mérgesek vagyunk, simogassunk kutyát, mert az állatok jelenléte jótékony hatással van az idegrendszerre. Ez az alapja a terápiás kutya programoknak, amellyel nem csak gyerekeknek, de időseknek, és betegeknek is segítenek.

Amerikában kómából ébresztett fel nemrég egy nyolc éves kislányt, az őt látogató terápiás kutya. Magyarországon is végtelen a sikertörténetek száma, a leglátványosabb az volt, amikor egy autista kisfiú, aki sikítva menekült a kutyák elől, néhány hónap alatt a legjobb barátjává fogadta a terápiás labradorját. Egy másik kislány, aki előtte évekig nem szólalt meg, a kutyás látogatások hatására kezdett el újra beszélni. Nem csak gyerekeknél működik a terápiás kutya program. Idősekhez is eljárnak az otthonokba, ők más lelki betegségekkel küzdenek, mint a gyerekek. Náluk az elmagányosodás a legjellemzőbb, az emiatt kialakult bánat pedig könnyen depresszióba fordulhat át.

„Ilyenkor jönnek képbe a kutyák. A legtöbb visszajelzés az, hogy egy látogatás után az idős emberek boldogok és mosolyognak”

– meséli Czirják Helga, a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület terápiás koordinátora.

„Sok megkeresés érkezik, de óriási tévhit, hogy ezeket a kutyákat, ha valahol meg jelennek agyon kell dögönyözni. Amikor a kutya és felvezetője helyszínre megy, ott az állat dolgozik. Persze ez neki nem munka, csak a gazdájának. A kutya is stressznek van kitéve, ezért nem szabad azt gondolni, hogy bármit meg lehet velük tenni, és mindent el tudnak viselni”

– mondta a koordinátor. Terápiás kutya felvezetője bárki lehet, aki teljesíti a két körös vizsgát. A kutyával szemben sem támasztanak nagy követelményeket, ha a temperamentum és engedelmességi vizsgán átmegy, akkor két évre megkapja az állat a terápiás engedélyét. A vizsga vége minden esetben egy olyan éles terápiás helyzet, ahol kiderül, hogy az adott kutya hogyan reagál a körülményekre. „Nincs megszabva milyen kutya lehet terápiás kutya. Van csivavánk is, aki elvileg nem lenne alkalmas arra, hogy segítsen, mégis olyan jelleme van, amit vétek lenne elpazarolni. A legtöbben a labradorokat, golden retrievereket gondolják ilyen kutyáknak, de egy egyszerű keverék kutya is betöltheti ezt a pozíciót”– derült ki. Szegeden az AURA Segítőkutya alapítvány már 2007 óta működik. Heti két alkalommal járnak ki terápiára a Sólyom utcai Általános Iskolába és Óvodába, ahol célcsoportjuk 3-10 év közötti fogyatékkal élő gyerekek. De járnak még többek között a Dr. Waltner Károly Otthonba, a Szegedi Zrínyi Ilona Általános Iskolába, valamint a Fogyatékkal Élő Gyermekek Nappali Intézménye és “Makray” Fejlesztő Iskolába is. A terápiás kutyák mellett vannak segítő kutyák is a csapatban, akik a hallássérülteknek segítik élni az életüket, és van olyan állatuk is, aki képes az epilepsziás rohamokat is jelezni, hogy a beteg minél előbb segítséget kaphasson.

„Bodza 2012 májusában született. 8 hetes korában hoztam el őt, 4 hónapos korában kezdtem el vele egy kutyaiskolába járni, ahol az alapok egy részét megtanulta. Majd egy speciális kutyakiképző, Keller Zoltán segítségével Bodzát terápiás kutyának kezdtük képezni. Ő olyan specifikumokat tanított a kutyának, melyeket a mai napig nagyon jól tudok hasznosítani a munkánkban. Megtanított neki sok trükköt, az apportírozást – pedig Bodza semmit sem volt hajlandó előtte a szájába venni, sem labdát, sem botot –, valamint a gyerekekkel való közös munkát. Bodza kiválasztása véletlenszerű volt. Sajnos még akkor nem ismertem senkit, aki ebben speciálisan tudott volna segíteni. Szerencsém volt”

– meséli a történetét Fehérné Eleki Anita, kutyás terapeuta. A kutyaterápiás foglalkozások előnye és hasznossága abban nyilvánul meg, hogy a kutya, aki aktív részese a terápiának, foglalkozásoknak, feltétel nélkül szereti a gyerekeket. A kutya számára teljesen mindegy, hogy a gyerek aznap éppen jól vagy rosszul viselkedett. A jól képzett terápiás kutya mindenkinek szót fogad, mindenkivel szépen dolgozik.

„Az a tapasztalatom, hogy a túlmozgásos gyerekek megnyugszanak, a visszahúzódó gyerekek pedig kinyílnak Bodza jelenlétében” –

tudtuk meg a terapeutától.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.