Politika

Szegedi szocialista is megszavazza a Sargentini-jelentést, Magyarország lejáratását

Szegedi szocialista is megszavazza a Sargentini-jelentést, Magyarország lejáratását

2018. szeptember 11., kedd
Szegedi szocialista is megszavazza a Sargentini-jelentést, Magyarország lejáratását

Ujhelyi István a Facebookján jelentette be, maga is igennel fog szavazni Magyarország ekézésére.

AzMSZPa magyar kormányról kiállított bizonyítványként értékeli a

Sargentini-jelentést

, ezért a párt európai parlamenti (EP-) képviselői támogatni fogják annak elfogadását - közölte az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője. Tóth Bertalan az elnökség közös, Sopronba kihelyezett ülése után - amelyen részt vettek a megyei elnökök is - közölte: az elnökség egyhangúlag úgy értékelte, a Sargentini-jelentés Orbán Viktor kormányának kritikája. A 12 fejezet a jogállam leépítésének kritikáját tartalmazza, azMSZPmind az igazságszolgáltatásra, mind az alkotmányosságra, mind a szociális ügyekre vonatkozó megállapításokkal egyetért - közölte a pártelnök. Ujhelyi István a közösségi oldalán posztolja a különféle bejelentéseket, miszerint igennel fog szavazni a jelentésre - láthatóan nagyon büszke erre. Gyakorlatilag az elmúlt napokban nem is posztolt más témában, főleg a Sargenti-jelentést promózza a baloldali politikus.

Kedden vitáznak, szerdán szavaznak

A kedden délután 3 órakor kezdődő strasbourgi vitán Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz, aki hét percet kapott a felszólalásra. A jelentést összeállító holland zöldpárti JudithSargentinielmondta, szoros szavazásra számít, mert ugyan képviselőtársainak túlnyomó többsége egyetért a szöveg megállapításaival, a pártpolitika még közbeszólhat, ugyanis a jóváhagyáshoz elengedhetetlen a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt legalább részleges támogatása. A dokumentum elfogadáshoz a leadott voksok több mint kétharmadára, illetve az összes képviselő abszolút többségének támogatására (vagyis legalább 376 szavazatra) van szükség. A tartózkodás nem fog leadott szavazatnak számítani. A jelentés szerint Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és rendszerszintű sérülésének, s ez indokolja az alapszerződés hetes cikke szerinti, gyakran atomfegyverként is emlegetett eljárás megindítását. A szövegben számos aggályosnak ítélt kérdést felsorolnak az alkotmányossággal, a választási rendszerrel, az igazságszolgáltatás függetlenségével, a korrupcióval, ahogyan a véleménynyilvánítás, a tudományos élet, az egyesülés és a vallás szabadságának, valamint a kisebbségek, például a romák és a zsidók, vagy a menedékkérők jogainak területével, az egyenlő bánásmóddal összefüggésben is.

Politikai balhé, aminek igen rossz vége is lehet

A jogállamisági eljárás megindításának szakértők szerint ebben a fázisban inkább politikai, mintsem jogi jelentősége lenne. Ha az EP elfogadja, akkor a tagállami kormányokat tömörítő tanács négyötödös többséggel dönt majd arról, valós-e a veszélye annak, hogy az országban csorbulnak az Európai Unió alapértékei. A hetes cikk olyan többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely az uniós alapértékek súlyos és rendszerszintű megsértése esetén - végső soron akár az érintett állam szavazati jogának a felfüggesztésével, de akár kizárással is járhat, de ehhez az összes többi EU-tag egyöntetű támogatására van szükség, amit az elemzők szinte kizártnak tartanak.

Valótlanságok tömege a jelentésben

A kormányszóvivő magyar újságíróknak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy a Magyarországról szóló jelentésnek az EP strasbourgi plenáris ülésén kedden tervezett vitája és a szerdai szavazás valódi célpontja a magyar kormány migrációt ellenző politikája, a jelentéssel azt kívánják elérni, hogy a kormány megváltoztassa álláspontját, és "Magyarországot ez ügyben bíróság elé állíthassa". A jelentés a kormányszóvivő fogalmazása szerint többnyire valótlanságokat állít és hazugságok, valamint korábban lezárt ügyek gyűjteménye. Olyan politikai motiváció áll mögötte, amely nyilvánvalóan mutatja, hogy milyen érdekek mentén próbálják felhasználni az Európai Parlamentet ezeknek a céloknak az elérésére - hangoztatta Kovács Zoltán.

Ők segítettek a jelentés összeállításában

A

jelentésben benne van

, hogy pontosan kik és milyen szervezetek segítették a holland baloldali politikust információkkal. Ők:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.