/

Sok érdekes film lesz Szemrevaló fesztiválon Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A német nyelvű filmeké lesz a főszerep október elején a Belvárosi Moziban. Az országos Szemrevaló Filmfesztivált idén már hetedszer rendezik meg.

Az elsősorban társadalmi és lélektani kérdésekkel foglalkozó alkotásokat felvonultató filmfesztivál a Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvénye.

Az eseményen a német nyelvterület filmjeinek legjavát eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik le a közönségnek. A vetíteni kívánt filmek között több díjnyertes alkotás is található, és nem is egyet valós események ihlettek. A filmfesztivál országos, így az alkotások egy részét Szegeden, Pécsen és Debrecenben is vetítik majd.

„A szegedi műsor még egyelőre csak tervezet, azaz kis mértékben még változhat, de a nyitófilmről már biztosan lehet tudni, hogy melyik lesz”

– árulta el Szabó Éva, a Belvárosi Mozi igazgatónője.

Szegeden a fesztivált október 4-én, csütörtökön este 6 óra után A Néma forradalom című történelmi drámával nyitják.

A filmben a keletnémet Sztálinvárosban 1956-ban néhány érettségiző diák a nyugati médiából értesül a magyar forradalom véres leveréséről. Szolidaritásból egy perces néma csenddel kezdik másnap az iskolát. Akciójukkal indulatokat szítanak a politikusokban és rendőrökben.

A program többi része még bizonytalan, de a terv szerint sok filmet láthatunk majd. Október 5-én vetítik az 1940-es évek Dél-Franciaországában játszódó Tranzit című történelmi drámát. Október 6-án pedig a Szimpli című road movie-t adják majd, ami egy szellemi fogyatékos fiatalról szól.

Fotó: bluemymind.ch

Október 7-én egy fantasy-drámát láthat elvileg a közönség. A Kékről álmodom című filmben egy tinilány teste szokatlan átalakuláson megy keresztül.

A fesztivál egyik legérdekesebb filmjének ígérkező alkotását október 8-án lehet megtekinteni. A lehetséges világok legjobbika történetének főszereplője a 7 éves Adrian, aki kábítószerfüggő anyja és a valóság elől menekül a fantázia birodalmába.

Október 9-én ismét egy road movie-t lehet megnézni. A 303 című alkotás egy stopposról és az emberi természetről szól.

A fesztivál zárónapjának tervében két film is szerepel, de a második mellett még sok a kérdőjel.

A Csak Isten ítélhet című dráma egy a börtönből frissen szabadult bűnöző életét követi nyomon, míg az A nőkért című svájci vígjátékban az borítja fel a családi idillt, hogy az anyuka újra munkába akar állni.

Előző sztori

Kettős jubileumot ünnepel a Szegedi Szimfonikus Zenekar

Következő sztori

Itt mér a traffipax kedden Csongrád megyében