Kultúra

Egy művészkritikus gyűjteményéből nyílik kiállítás a REÖK-ben

Egy művészkritikus gyűjteményéből nyílik kiállítás a REÖK-ben

2018. szeptember 19., szerda
Egy művészkritikus gyűjteményéből nyílik kiállítás a REÖK-ben

A Regionális Összművészeti Központ (REÖK) egy különleges festmény kiállítást nyit meg holnap. A publicista Mihályfi Ernő gyűjteményéből válogatott képeknek igazán nagy nevű alkotói voltak.

A 120 éve, 1898 szeptember 3-án született újságíró kora számos képzőművészéről írt. Munkája során több grafikussal, festőművésszel, szobrásszal kötött barátságot, így művészetkritikusi tevékenysége mellett Mihályfi Ernő kiemelkedő műgyűjteményt is létre hozott. A XX. századi magyar festészet gyöngyszemeit gyűjtötte össze Mihályfi Ernő. A salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumnak adományozott hatalmas gyűjteményből szeptember 20-tól látható egy gazdag válogatás a szegedi Reök-palotában. Közel 150 alkotást ismerhet meg a közönség, köztük olyan jelentős képzőművészek munkáit, mint Rippl-Rónai József, Derkovits Gyula, Mednyánszky László, Nemes Lampérth József, vagy Czóbel Béla. A tárlat különlegessége, hogy a gyűjtemény keletkezéséről keveset tudni. Mihályfi Ernő valószínűleg a szórványos vásárlásoktól és ajándékoktól eltekintve, a II. világháború után fogott a szisztematikus gyűjtői tevékenységbe. A festményekről, illetve a műgyűjtő újságíróról a kiállítással megnyitóján, csütörtökön, délután 5 órától lehet többet megtudni. A kiállítást Shah Gabriella művészettörténész és a Dornyay Béla Múzeum igazgatója fogja megnyitni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.