Színes témákkal érkezik a kormányhivatal a SZIN-re

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Környezetbarát szívószállal, az internet veszélyeivel és az alkoholfogyasztáshoz kapcsolódó tévhitekkel is megismerkedhetnek a fesztiválozók, de idén még jótékonykodhatnak is azok, akik felkeresik szerda délutántól a kormányhivatal standját a Civil faluban.

A Szegedi Ifjúsági Napok ötven éves történetébe hét évvel ezelőtt kapcsolódott be a Csongrád Megyei Kormányhivatal. Azóta minden esztendőben fesztiválhivatal nyílik a Civil faluban, ahol a személyi okmányok ügyintézése mellett számos, a fiatalokat is érdeklő témákkal várják a fesztiválozókat.

A kormányhivatali stand – akárcsak a Körös – Toroki napok esetében –, közvetlenül a Nemzeti Adó és Vámhivatalé mellett lesz fellelhető, a Civil falu elején. Egységes nyitva tartással, szerdától szombatig 14 és 19 óra között várják a fiatalokat.

Az idei SZIN-es témák:

Környezet és természetvédelem – Ökoszívószállal a mikroműanyagok ellen

Augusztusban a figyelem középpontjába került természetes vizeink műanyag szennyezettsége, az óceánokon úszó hulladékszigetek és az ivóvizeinket is szennyező mikroműanyagok. Akit érdekel, hogyan tud aktívan tenni környezetéért, annak érdemes ellátogatnia a kormányhivatali sátorba. Idén a megyei természetvédelmi hatóság is kapcsolódik a műanyag szívószál elleni összefogáshoz, és azoknak, akiket érdekel a környezet és természetvédelem ügye, komposztálható, öko szívószálat ajándékoznak a helyszínen.

Gyermekvédelem, áldozatsegítés – Mit tehetsz, ha zaklatás áldozata vagy?   

Mélyen felháborította a közelmúltban a közvéleményt az a durva bántalmazási eset is, amely középiskolás diákok között történt a nyílt utcán, Szegeden. A közösségi médiában és a mindennapokban megtapasztalható, fiatalokat érintő agresszió miatt a gyermekvédelem és az áldozatvédelem területén dolgozó szakemberek is jelen lesznek a fesztiválhivatalban. Az áldozatsegítők, pszichológus és pártfogó felügyelők válaszolni tudnak a zaklatással, agresszióval, szabálysértéssel, bántalmazással kapcsolatos kérdésekre.

Foglalkoztatás – Dolgozni akarsz? Munkát találunk!

Az első munkahely megtalálása, a munkatapasztalat megszerzése a 15-25 év közötti fiatalok számára kiemelten fontos kérdés – ezzel kapcsolatban szintén jó tanácsokkal, személyre szabott javaslatokkal igyekeznek a foglalkoztatási szakemberek a fesztivál látogatóinak segítségére lenni az Ifjúsági Garancia Programban rejlő lehetőségek ismertetésével.

Fogyasztóvédelem – E-kereskedelmi kiskáté

A fogyasztóvédőkhöz az e-kereskedelemmel kapcsolatos kérdésekkel lehet fordulni. A téma fontosságát alátámasztja, hogy a csodát ígérő termékek valós igényekre alapulnak, hiszen egészséget, fiatalságot és erőt ígérnek, mindezeket könnyen megszerezhető módon. Arról viszont kevés szó esik, hogy mire kell figyelni az interneten történő vásárlás esetén: érdemes kihasználni a lehetőséget és szót váltani a szakemberekkel például a termékbiztonságról és a pénz visszafizetési garanciáról

Amit eddig nem tudtál az alkoholról…  –  Élj egészségesebben!

Az egészséges életmód népszerűsítése sem hagyományos módon történik majd a kihelyezett ügyfélszolgálaton. Ezúttal az alkoholfogyasztással kapcsolatos tévhitekről szóló teszt várja a fiatalokat, akik emellett persze arról is sokat tudhatnak meg, milyen az átlagos egészségi állapotuk és min kellene változtatni ahhoz, hogy egészségesebbek legyenek.

Okmányügyintézés a helyszínen – Kormányablak busszal

Péntek délutántól a megyeszerte ismert mobil ügyfélszolgálat is erősíti a fesztiválhivatalt a szolgáltatásaival. A kormányablak busz a személyi okmányokkal kapcsolatos ügyintézéssel várja azokat, akik esetleg elhagyták a fesztiváli forgatagban a személyi igazolványt, a lakcímkártyát, az útlevelet, vagy a vezetői engedélyt, de a diákigazolványhoz szükséges NEK adatlap is kérhető, és ügyfélkaput is lehet nyitni. A kisbuszban az illetékeket, igazgatási és szolgáltatási díjakat bankkártyával lehet kifizethetni.

„Jól csak a szívével lát az ember” – Te is segíthetsz a gyógyító bohóc dokiknak!

Az idei esztendő a Családok éve – ennek jegyében kapcsolódik egy civil szervezet, a Karitáció Alapítvány gyűjtőakciójához a Kormányhivatal. A gyógyító bohócdoktorok tevékenysége által ismertté vált szervezet jelenleg éppen olyan nagycsaládoknak kíván segítséget nyújtani, akik számára a tanévkezdés jelentős terhet jelent. A fesztiválhivatalban elhelyezettet gyűjtőládában elsősorban pénzbeli felajánlások elhelyezésére van lehetőség, de a Kormányhivatal Szegedi, Rákóczi téri épületében tanszereket is átvesznek a szervezet részére.

Előző sztori

Teljes a közlekedési káosz Szegeden – a Széchenyi teret is felújítják

Következő sztori

Nem dolgozott a rendőr, de életet mentett