Írjon nekünk

Közélet

Szente Vajk: Igazán szeretem Szegedet

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/kibedipeter.jpg

Megjelent:

Magyarországon a Szegedi Szabadtéri Játékok közönsége láthatja először a világot már meghódító Broadway musicalt, az Apáca showt. Az ősbemutató rendezője Szente Vajk, aki először kapott rendezői feladatot a szabadtérin.

– Ha bármikor kerestelek egy interjú miatt, akkor két dolog garantált volt: az egyik, hogy, biztosan ráérsz, a másik, hogy rengeteg dolgod között szakítasz időt a beszélgetésre. Ez most is így volt. Sosem pihensz?

– Ez a legszebb “nem pihenés”, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékokon, a Dóm téren rendezhetek, ráadásul egy Broadway musical magyarországi ősbemutatóját. Ez óriási dolog. Valóban nagyon sűrű az életem, de arra, hogy interjút adjak, vagy valamilyen témában üzenetet közvetítsek, arra mindig van idő. Ha valami fontos van, akkor mindig ráérek.

Otthonra lelt Szegeden az Apáca show

– Hatalmas a tér, nagy nézőtér, nagyon nagy színpad. Könnyű dolgod van itt színre vinni ezt a musicalt?

– Erre egy rémes válaszom van. Muszáj volt a színpadhoz toldatnom, hogy elég nagy legyen. Ez így elsőre tudom, hogy borzasztóan hangzik, mert akár megalomániásnak is tűnhetek. Ez persze nincs bennem, csupán annyi, hogy tudtuk a színpad paramétereit, ehhez készítettük a díszletet. Ne feledjük el, hogy ebben a darabban rengeteg színész játszik, hatalmas a tánckar. Nem azért, mert ezt egy ilyen hatalmas színpadon játsszuk, hanem ez egyébként is egy nagyszabású musical. Egy ilyen méretű színpadon jó, és nyugalmas otthonra tud lelni ez a produkció.

– Másképp dolgozik itt a rendező, mint egy olyan helyen, ahol kisebb a tér, és a közönség is sokkal közelebb van a színpadhoz?

– Egy kicsit igen. Figyelni kell arra például, hogy amikor az apácák kórusa énekel és jön egy szólisztikus sor, akkor aki énekel, az lépjen egyet, ha a másik oldalra akarom vinni a fókuszt, akkor ott még nagyobbat lépjen a másik színész. Emellett rendezői gesztusaiban is másképp kell egy kicsit dolgozni. A második felvonásban sok bensőséges és szívhez szóló pillanata van az előadásnak. Ezeket a részeket kivitelezésben meg kell erősítenem rendezőileg, azaz hogyan csinálok közelit ezen a színpadon. Sikerülhet, de sok olyan eszközt kell használnom, ami ezt elősegíti.

– Az Apáca show is egy filmadaptáció és ha a csak a szabadtéri utóbbi néhány évét nézem, akkor jól illik a sorba. Virágkorát éli a műfaj?

– Valóban. Egyszer egy nagy Broadway musical író azt mondta, hogy elfogytak a jó címek és ebben talán van is valami. A mostani színházi rendszerben, hogyha színházba akarsz menni, megnézed miket játszanak. Ha a cím, vagy szerző ismerősen cseng, veszel rá jegyet. Ehhez még az is társul például az Apáca show esetében, hogy ezt a filmet szinte mindenki látta a 90-es években, vannak emlékeink. Tudjuk, mire számíthatunk, de most másik formában láthatják élő szereplőkkel. Valamilyen képe van arról a nézőnek, hogy ez az este milyen lesz.

Gasztronómiai kaland Szegeden

– A munka mellett volt időd sétálni Szegeden?

– Igazán nagyon szeretem ezt a várost. A REÖK palotába például elmentem, azt a helyet nagyon szeretem. Az, hogy mit csinálok, az nagyban függ a környezetemtől. Most Feke Pál és Csonka András a „környezetem”, velük a gasztronómiai érdekességeket lehet felfedezni. A hatalmas kánikula miatt délután 5-től éjfélig próbálunk, majd utána én még napfelkeltéig a világítást állítottam be, így hajnalban feküdtem le rendszeresen. Néhány óra alvás után már kopogtak is a kollégák, hogy induljunk a halászcsárdába vagy éppen az Oroszlán utcában az egyik cukrászdába. Ott például szinte törzsvendégek lettünk a héten.

– Színész vagy, rendező vagy, televíziós műsorvezető vagy, olvastam, hogy filmet szeretnél rendezni. Úgy tűnik, mintha két végén égne a gyertya.

– Volt hogy égett, de mindkét végén munka volt. Nagyon figyelek arra, hogy egészséges életet éljek. Buli kizárva, nem ittam soha egy korty alkoholt, nem dohányoztam soha. Olyan felelősségteljes munkát végeztem és végzek, hogy ezek nem is kerülhettek napirendre. Ha így él az ember, akkor annyira nem megterhelő, ha sokat dolgozik. Viszont már jobban fókuszálok és azokat a feladatokat, alkotásokat csinálom meg, amelyek fontosak számomra. Igazán fontos gondolatokat akarok közvetíteni.

– Mi az amiben igazán ki tudsz teljesedni?

– Talán nem lehet ilyen sorrendet állítani, mert mindegyik belőlem van és én vagyok. Igyekszem mindegyiket a saját önazonosságommal csinálni. Egy ilyen színházi előadás elkészítése itt, Szegeden egy hatalmas álom valóra válása. Minden körülmény adott, amivel egy világszínvonalú produkciót hozhatunk létre, és ebben nincs túlzás. A darabot megnézik a jogtulajdonosok és le fog esni az álluk. Láttam a londoni bemutatót és biztos vagyok benne, hogy ez a szegedi jobb lesz. Lehet, hogy ez szerénytelenül hangzik, de objektívan tudom összehasonlítani, és nem csak az én munkámról van szó, hanem az összes alkotótárséról is. Ezért merem bátran állítani, hogy világszínvonalú lesz.

– Van benned izgalom a bemutató előtt?

– Félelemre semmi ok. Ez egy fantasztikus előadás lesz, egy nagyon jól megírt rendkívüli darab kerül színpadra Szegeden.

Ezért szereti Szente Vajk Szegedet

Ezért szereti Szente Vajk Szegedet! Az Apáca show rendezőjével készült interjú -> https://bit.ly/2KImDEG

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2018. augusztus 10., péntek

Kommentek

Tovább olvasom

Közélet

Lélegzetelállító felvétel készült a vasárnapi felhőszakadásról

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/kibedipeter.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Vértó mellett készült videó a vasárnapi felhőszakadásról.

Tovább olvasom

Közélet

Az ország legzöldebb városa akar lenni Szeged, mégis sarcolják a környezetbarátokat

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/kibedipeter.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az országos trenddel teljesen ellentétes a szegedi szabályozás.

Tovább olvasom

Hírzóna

Ömlik a szemét a szentesi hulladékszigeteknél

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/kibedipeter.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az egyik ok a lakosok fegyelmezetlensége, a másik az elmaradó vagy részlegesen elmaradó takarítás.

Tovább olvasom

Aktuál