/

Egy csipetnyi Afrika a THEALTER-en

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Afrikai kalandozásra invitál a ZUG színház és a Homo Ludens Project a 28. THEALTER fesztiválon. A csillagok szíve című előadást augusztus 7-én nézhetik meg a nézők.

„Ezekben az afrikai mesékben az állatoké lesz a főszerep. Na, már látom is, bólogatsz, hogy fabula. Fabula a tudod micsoda? Az a fatalpú táncosöreganyja a fedeles lábos mögött”

– írják az esemény Facebook oldalán az előadás szervezői.

A színházi előadást A csillagok szíve című afrikai mesegyűjtemény alapján készítették. Benkő Imola Orsolya, a darab rendezője azt is elárulta, hogy a színmű ötlete Roskó Gábor, Munkácsy-díjas festőművész fejéből pattant ki.

A festőművész már évek óta gondolkozott azon, hogy milyen érdekes lenne színpadon bemutatni azt az afrikai mesegyűjteményt, amiből végül a színmű megszületett. Roskó Gábor hatalmas fatáblákra festette a plakátszerű képeit, melyeket részben bábként, részben pedig játékos eszközként használnak a színpadon.

Az előadás viszont nem egy gyermekeknek szóló bábszínház. A rendezőnő a színművet úgy írta le, mint egy avantgárd, expresszionista kórkép.

„A mesék olyan archetípusokkal dolgoznak, melyek aktuálisak még ma is. Minden állatmese valójában az emberekről szól. Aki a mi előadásunkat megnézi, az is olyan hétköznapi jelenségekkel fog találkozni, mint a hazudozás, a társadalom szélére szorulás”

– jellemezte az előadást Orsolya.

A színmű jellegéből adódóan a rendezőnő a darabot 12 éven aluli gyermekeknek nem is ajánlja, annak ellenére, hogy a humor elég erősen jelen van a darabban.

Az előadásban 6 mese elevenedik meg a színpadon, melyekben végig, úgynevezett „blackface” figurák irányítják a nézők figyelmét. A „blackface” karakterek az 1830-as évek Amerikájából származnak. Azokat a karaktereket nevezik így, akiket fehér színészek alakítanak, mégis feketére van mázolva az arcuk. Bár a karakterek ma már meglehetősen rasszista sztereotípiáknak mondhatók, az olyan szarkasztikusok felhasználásuk, melyet A csillagok szíve című előadásban is láthatnak a nézők, teljesen elfogadott.

A színmű bemutatója augusztus 7-én, este 7 órakor a ZUG művészeti tetthely nevű színházban. Az előadásról bővebb információkat a darab Facebook oldalán lehet találni.

Előző sztori

Halálos baleset ért egy kerékpárost Mórahalomnál

Következő sztori

Szemrevaló - Szegedi Napozó Válogatott: Anett

Legutóbbi hasonló cikkek