Hírzóna

ITM: a háztartások jövedelmének gyarapodása hajtja a kiskereskedelmet

ITM: a háztartások jövedelmének gyarapodása hajtja a kiskereskedelmet

2018. augusztus 23., csütörtök
ITM: a háztartások jövedelmének gyarapodása hajtja a kiskereskedelmet

A háztartások jövedelmének gyarapodásával magyarázható a kiskereskedelmi forgalom bővülése, amely várhatóan a következő hónapokban is folytatódik - reagált Pomázi Gyula, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán a legfrissebb kiskereskedelmi adatokra.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közölte, hogy az előzetesen közöltnél is nagyobb mértékben bővült a kiskereskedelmi forgalom, hiszen a második becslés szerint júniusban az üzletek változatlan áron számolt forgalma a nyers adat szerint 6,8 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 6,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért adatokat. Az augusztus 3-án kiadott első becslés még 6,5 százalékos kiigazítatlan és 6,1 százalékos naptárhatással kiigazított bővülést közölt. Pomázi Gyula kiemelte, hogy a bővülés az élelmiszereknél és a nem élelmiszerjellegű árucikkeknél is jelentős. Utóbbiak közül - tette hozzá - különösen az iparcikkek és a tartós árucikkek kereskedelme ugrott meg. Hangsúlyozta, hogy a kiskereskedelmi forgalom 60 hónapja nő, bővülésének üteme háromszorosan haladja meg az uniós átlagot. A helyettes államtitkár megjegyezte, hogy a növekvő jövedelmek a beruházások és a megtakarítások gyarapodáshoz is hozzájárulnak, a fogyasztás bővülése pedig a GDP-re is kedvezően hat. Várakozása szerint a növekedés hasonló ütemben folytatódhat a követező hónapok során is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.