Kultúra

Férfisorsokról nyílik tárlat a vásárhelyi Tornyai János Múzeumban

Férfisorsokról nyílik tárlat a vásárhelyi Tornyai János Múzeumban

2018. augusztus 3., péntek
Férfisorsokról nyílik tárlat a vásárhelyi Tornyai János Múzeumban
A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum TavalyNők a múltbólcímmel rendezett tárlatot, amelynek folytatásaként augusztus 3-án 18 órakor nyílik meg aFérfiak a múltból.Tárgyak, sorsok, történetekcímű kiállítás a közgyűjteményben.

A kiállítás a férfiszerepek tizenkilencedik-huszadik századi alakulását mutatja be a férfiak társadalmi presztízsének, valamint a családban, a gazdaságban, vagy épp a hadi stratégiában betöltött szerepeit tárgyakkal, dokumentumokkal, viseletekkel és fotókkal ábrázolva – mondta el Miklós Péter, a múzeum igazgatója a szerdai sajtóbejáráson. Hozzátette: a kiállított használati eszközök egy része, mint a bicska, a csizma, vagy a pipa jelezték a társadalmi helyzetet, míg más tárgyak a katonáskodáshoz, a nősüléshez, illetve a családalapításhoz köthetőek, s ezek a férfitársadalomhoz való teljes jogú tartozást szimbolizálták. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósult kiállítás anyagának jelentős része a múzeum néprajzi gyűjteményének részét képezi, s Miklós Péter köszönetet mondott azoknak a magánszemélyeknek, akik tárgyaik, fényképeik, dokumentumaik kölcsönadásával segítették a tárlat létrejöttét. A kiállított anyag egy része olyan kultikus eszköz, amelyekhez érzelmi szálak is kötötték az azt használó férfiakat – erről már Terendi Viktória beszélt, rámutatva, hogy a tárgyak minősége és milyensége jelezte az adott személynek a közösségben betöltött szerepét és rangját is. A tárgyakat a férfi életkora és társadalmi szerepének változásainak fázisai szerint csoportosítva tárja a kiállítás a látogatók elé. Így megtekinthetők az iskolai évek tárgyai, a palatábla, a füzetek, az írásminták, vagy a házasságkötés relikviái. A kocsma világát – amelyet szintén korabeli tárgyakkal idéz meg a kiállítás – másként értékelték a századelőn, hiszen a konfirmált legények tizennégy-tizenöt évesen fogyaszthattak alkoholt a vendéglátóhelyeken. (Forrás: tornyaimuzeum.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.