Kultúra

A Szentivánéji álom a gyerekeknek is szól

A Szentivánéji álom a gyerekeknek is szól

2018. augusztus 21., kedd
A Szentivánéji álom a gyerekeknek is szól

Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékával indítja az új évadját a Szegedi Nemzeti Színház. Barnák László, a színházi igazgatója egy látványos és játékos darabot ígér a nézőknek. Mától kezdődik a bérletértékesítés is a 2018/19-es évadra.

Ma délelőtt tartották a darab első olvasópróbáját, de a készülődés már jóval korábban, tavasszal elkezdődött. A díszletek tervezése és a jelmezek kiválasztása még a nyarat megelőzően megtörtént.

„Szeretünk előre dolgozni, hogy lássuk hogyan áll össze a darab. Ezért a jelmezeken és a díszleteken való munkálatokat már tavasszal megkezdtük”

– árult el némi kulisszatitkot Barnák László. Bár a Szentivánéji álom fő témája a szerelem, a szülőknek nem kell aggódniuk, hogy gyermekük mit láthat majd a színpadon. A darabbal a színház szeretne a fiatalok felé is nyitni, ugyanis a Deák Ferenc bérlettel a 7-8. osztályosok tekinthetik meg. Ezzel a teátrum a színházi nevelési programját is megkezdi, de a program nem csupán annyiból áll, hogy a kiskamaszok megnézhetik az előadásokat. Miután a függöny lehull a színpadra, a diákokkal át is beszélik a látottakat, sőt, még ki is elemzik a darabot. A diákoknak bőven lesz miről beszélniük, ugyanis a látvány mellé komoly kulturális értékek is kapcsolódnak. Nem titkolt szándéka a színháznak, hogy azokkal az értékekkel ismertesse meg a fiatalokat, amik a magyar kultúrát világszerte népszerűvé tették, mindezt mégis úgy, hogy a darab ne veszítsen a humorából és játékos formájából. Pontosan az ilyen értékmegőrzés végett használják fel a darabban Arany János fordítását, amit bár Horgas Ádám rendező némileg átdolgozott, az mégis hagyományőrzőnek érezhető. A szöveghez a rendező zenét is írt, de az ígéretek szerint nem a muzsika lesz hangsúlyos a darabban, hanem a prózai jelleg. Horgas a Szentivánéji álomról úgy vélekedik, hogy a történetben megjelenő hármasság, az emberek természetére, és magára a szerelemre is jellemző. Ahogyan a történetben a mesterek, a szerelmesek, és a tündérek kalandoznak, úgy az életben is egyfajta hármasság veszi körül az embereket, az álmaink, a szerelem, vagy az alkotói vágy követésével. A Szentivánéji álommal egy időben indul el a Kisszínházban a Tóték című előadás is, amire szintén várják a fiatalokat. A mai naptól a bérletértékesítés is megkezdődött, az előző évados bérletek megújítására szeptember 12-ig van lehetőség, új bérleteket pedig október 12-ig válthatnak a nézők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.