A kéttannyelvű tankönyvek a legdrágábbak

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Debrecen, 2018. augusztus 7. Tankönyveket válogatnak a debreceni Kazinczy Ferenc iskolában 2018. augusztus 7-én. A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) augusztus végéig szállítja ki az intézményekbe a tizenkét és félmillió tankönyvet. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Augusztus elsején kezdték el kiszállítani az idei tanév tankönyveit az iskolákba. Az összesen 12,5 millió tankönyv a hónap végéig meg is érkezik az összes iskolába az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) közlése szerint.

Rétvári Bence, az EMMI államtitkára közölte, hogy egymillió diák, azaz elsőtől a kilencedik évfolyamig minden diák ingyenesen jut tankönyvhöz. Rajtuk kívül térítésmentes tankönyvellátást kaphatnak a tartósan beteg, a sajátos nevelési igényű, azaz például a fogyatékos gyermekek, illetve azok a diákok, akik három, vagy többgyermekes családban nevelkednek. Ám még az olyan diákok is ingyen kaphatnak tankönyvet, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek.

Amennyiben az ön gyermeke egyik csoportba sem sorolható, a tankönyvek árairól az oktatás.hu oldalon tájékozódhat. A legolcsóbb tankönyvek 0, azaz nulla forintért kaphatóak. Ilyen például a Kerekes székes közúti közlekedés szabályai és viselkedési normái az általános és középiskolák 7-12. évfolyama számára készített tankönyv.

A legdrágábbak a kéttannyelvű tankönyvek, amik között 25 ezer forint egységárút is találni. A Bolgár népismeret 9-12. osztályosok számára készített tankönyv a drágábbak közé tartozik, ugyanis ennek pontosan 25 ezer forint az ára.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár közölte, az iskolák az idén több mint 3300 tételből választhattak. A jó minőségű tankönyvek további biztosítása érdekében európai uniós támogatással a következő három évre tankönyvfejlesztési program indult, összességében mintegy 900 tétel fejlesztése valósul meg. Hangsúlyosan olyan, sajátos nevelési igényű gyermekeknek szóló, illetve nemzetiségi tankönyvek fejlesztését tűzték ki célul, amelyek nem voltak a piacon – mondta.

Az ingyenes tankönyvek kapcsán Rétvári Bence a következőt nyilatkozta:

“Gördülékeny, hatékony, jól működő és pontos rendszerről beszélhetünk”

Az államtitkár még azt is megjegyezte, hogy a szülők 10-12 ezer forintot spórolhatnak az ingyenes tankönyvosztásnak köszönhetően, és még azt is megemlítette, hogy a jövő évi költségvetésben az ingyenes tankönyvellátásra 11 milliárd forint szerepel.

(Via: MTI, oktatas.hu, Eduline)

Előző sztori

Kezdődik a Hungarikum Fesztivál Szegeden

Következő sztori

Szívszorító történetek állnak a szervtranszplantációk mögött