Írjon nekünk

Gasztro

A falusi életbe nyertünk betekintést az ópusztaszeri Dinnyenapon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/reichenberger rajmund.jpg

Megjelent:

A lédús és édes dinnyéken kívül rengeteg egyéb programlehetőséget is kínált az Ópusztaszeri Nemzeti történeti Emlékpark a Dinnyenapon.

Az egész napos programok már délelőtt 10 órakor elkezdődtek, de az igazán érdekes dolgokat délutánra időzítették.

Az emlékpark skanzenjében elhelyezkedő tematikus napon a házi fonott kalácsot már délelőtt elkezdték készíteni. A lányoknak még arra is volt idejük, hogy a kalács mellett a hajukat is befonják. Igaz a hajfonással 10-15 perc alatt kész voltak, de a kalács készítése valamivel hosszabb időt igényelt.

A skanzenben található szatócsbolt mellé egy kis kézműves piac települt, ahol nem csak fonott kosarakat és fém medálokat lehetett venni, hanem még hennát is készíthettetek az érdeklődők.

Szécsi Valéria, a hennázás mellett festőművészként is ténykedik. Festményeivel többször is lehetett már, különböző kiállításokon találkozni, illetve a Volksbank pályázaton második helyezést ért el festészet kategóriában, így nyugodtan rábízhatja magát bárki, ha hennafestésről van szó.

A testfestés mellett pedig még bútorfestéssel is találkozhattak az emlékparkban az emberek, ahol szegedi és makói motívumokkal díszített bútordarabokat megcsodálhattak. A festőnő elmondása alapján, egy olyan pad, ami a képen is látható, 2-3 nap alatt készül el teljesen.

A munka leginkább azért ilyen hosszadalmas, mert a festés és lakkozás után többször is száradnia kell a bútordarabnak, de így a bútorfestőnek lehetősége van arra, hogy egyszerre több darabon is dolgozzon.

Az egész napos rendezvényen a gyerekek sem unatkoztak, ugyanis amellett, hogy ők is alkothattak, óriás-malom játékot is játszhattak.

A rengeteg egyéb program mellett természetesen a Dinnyenapon az édes gyümölcsé volt a főszerep.

Rácz Lajos, az Echo TV séfje ült neki, hogy mintát faragjon egy szép nagy dinnyébe. Az Ópusztaszer felirat mellett rózsamotívumot tervezett rá. Az egész művelet az elmondása szerint nem túl időigényes, a helyszínen történő faragás mégis lassabb volt, mint gondolta.

„Otthon, egyedül, nyugalomban viszonylag gyorsan megvagyok vele, de itt lehet ez inkább fél, vagy háromnegyed óra alatt készül majd, mert sok kérdésre számítok.”

– mondta Rácz Lajos.

Délután két órakor még dinnyeevő versenyt is rendeztek, ami a nagy melegben egy igazán frissítő program volt.

Kommentek

Gasztro

Szeged ízei 2. rész: a magyar konyhát reformálják a Tiszavirágban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/reichenberger rajmund.jpg

Megjelent:

Szerző:

A laktató főételekkel operáló éttermekkel ellentétben itt több fogásos élményre várják a vendégeket.

Tovább olvasom

Gasztro

Szeged ízei 1. rész: a Gőry, a töltött húsok mekkája

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/reichenberger rajmund.jpg

Megjelent:

Szerző:

Induló sorozatunkban az Ábel Antal vezetése alatt 19 éve működő Gőry Pincét vettük górcső alá.

Tovább olvasom

Gasztro

Border terrierek teremtettek gasztro stílust Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/reichenberger rajmund.jpg

Megjelent:

Szerző:

Olasz ízek, a legfinomabb kávé, és kutyák.

Tovább olvasom

Aktuál