Egészség

Tocsogós lángos vagy cukros fagyi? Felejtsd el! Ezt edd a strandon!

Tocsogós lángos vagy cukros fagyi? Felejtsd el! Ezt edd a strandon!

2018. július 4., szerda
Tocsogós lángos vagy cukros fagyi? Felejtsd el! Ezt edd a strandon!

Óriási dilemmát okozhat, hogy melyik egészségtelen étellel elégedjünk meg a strandok büféinek kínálatából. A bő olajban sült sajtos – fokhagymás lángosnál azért tudunk mondani egészségesebbet.

Nem mindig van időnk arra, hogy otthon csomagoljunk ételt egy medence mellett eltöltött naphoz. Kérdőjeles az étel hidegen tartása, ami egy jó forró nyári napon igazából elengedhetetlen. A legjobban persze ezzel járnánk, ugyanis abban legalább tudjuk, mi van. Ha ezt nem tudjuk összehozni, akkor se essünk kétségbe, ugyanis még mindig találunk olyan ételeket, amivel sok gondot nem okozunk az alakunknak. Sok helyen lehet már kapni roston csirkét salátával. Nyilván nem olíva olajban fog sülni az a csirke, de talán még mindig a legkalóriaszegényebb étel a plázson. A hal jó választásnak tűnik, hiszen azt is már szinte mindenhol kaphatunk. Természetesen a sült hekk panír része hizlal, de azt lehámozva megőrizhetjük a lapos hasunkat. Uborka – paradicsom – vagy káposztasaláta általában mindenhol kapható hozzá, a sült krumplit viszont lehetőség szerint mellőzzük.

Erdei Lilla dietetikus a napokban a televízióban arról beszélt, hogy akár egy lángost is egészségessé tehetünk úgy, hogy ha otthon készítjük el, és a liszt legalább egy bizonyos részét teljes kiőrlésűre cseréljük ki. Az állaga ugyan más lesz, de még így is kezelhetővé, süthetővé válik. A tejföl és a sajt is más a strandon, mint amit a boltban mi magunk megvehetünk. A tejföl hígítva van, a sajt pedig néha nem is teljesen sajt, hanem csak valami hasonló állagú tejtermék.

Az édességek tekintetében már nehezebb a választás. A legtöbb helyen palacsinta, gofri, és kürtöskalács szerepel a kínálat. Legjobban talán a cukormentes fagyival járunk, vagy egy olyan jégkrémmel, aminek nagy része víz. Az italok tekintetében is könnyű lehet elcsábulni egy remek citromos sörre. Ha mindenképpen hasonló jellegű hűsítőt választanánk, akkor inkább rozé fröccsöt, vagy cidert igyunk, ugyanis ezekben sokkal kevesebb a kalória. A legjobban azért továbbra is a sima, citromos vízzel, vagy a limonádéval járunk. A dietetikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a strandételeknél nem is mindig az a legnagyobb baj, hogy mit tartalmaz, hanem hogy hogyan tárolják. Erre már azonban több előírás is van, és minden büfés számíthat ellenőrzésekre, akármikor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.