Közélet

Nehéz a vámosok élete – próbanapon voltunk Röszkén

Nehéz a vámosok élete – próbanapon voltunk Röszkén

2018. július 26., csütörtök
Nehéz a vámosok élete – próbanapon voltunk Röszkén

Idén júliusban ünnepli 50. évfordulóját az európai vámunió. Ennek alkalmából a Nemzeti Adó- és Vámhivatal lehetőséget biztosított arra, hogy a sajtómunkatársai – pénzügyőri felügyelet mellett – egy órára kipróbálják magukat vámos kutatóként. Éltünk ezzel a lehetőséggel, a nyomozó kutyával ugyan nem tudtuk felvenni a versenyt, de nem vallottunk szégyent a próbanapon.

Miután megérkeztünk a röszkei határhoz, az egyik vámos az átkelő szélén levő hangárhoz vezetett minket: oda, ahol a lefoglalt autókat tartják. A porosodó gépjárművek közt a legtöbb magyar, szerb illetve osztrák rendszámmal rendelkezett, de akadt bolgár illetve török jelzésű autó is. „Ezekben a gépjárművekben az a közös, hogy mindegyikben találtunk valamilyen csempészárut. Az átalakított autókat megsemmisítjük, a hétköznapi gépjárművek pénzbírság fejében elvihetők, azonban, ha ezt a tulajdonos nem fizeti ki, akkor elárverezzük” – avatta be az újságírókat Leopold Róbert, a NAV vámszakmai szóvivője, majd ismertette a feladatokat a jelenlévőkkel.

Leopold Róbert bemutatta az újságíróknak azt a hangárt, ahol a lefoglalt autókat tartják. (Fotó: Kovács Ferenc)

A feladat pofon egyszerűnek tűnt: négy autóban elrejtettek különféle tiltott árukat, és az újságíróknak kellett azokat megtalálniuk, a rendelkezésre álló eszközök, valamint a vámosok segítségével. Egy rövid ismertetést követően nekiláttunk az első autó „szétszedésének”. Először körbekopogtattuk, hogy hátha hang alapján találunk valami eltérést. „A körbejárással kezdődik az összes alapvizsgálat. Miközben a vámos megkopogtatja az autó oldalait, folyamatosan figyeli a sofőr, illetve utasok reakcióit. Ha azt látjuk, hogy idegesek a gépjárműben ülő személyek, akkor feltételezhetően van náluk csempészáru, és ilyenkor alaposabb vizsgálatoknak vetjük alá a járművet" – szólt közbe szóvivő. A kopogás során nem tapasztaltunk eltérést, így belülről kezdtük átvizsgálni az autót. Voltak, akik gondolkodás nélkül kiszedték az anyósülést a helyéről, hátha alatta találnak valamit, de nem jártak sikerrel. Fotóriporter kollégámmal, Ferivel felnyitottuk a motorháztetőt és a csomagtartót, de nem találtunk semmit. Tükörrel megvizsgáltuk az autó alvázát is, de mindhiába.

Alaposan átvizsgáltuk a gépjárműveket. (Fotó: Kovács Ferenc)

Valamivel több, mint 5 percnyi sikertelen keresgélés után, az egyik fotós kolléga a hátsó lámpát kivette a helyéről, és alatta egy rejtett zugban talált egy karton cigarettát. Miután a fotós büszkén felmutatta, mindenki számára jól láthatóan a csempészárút, visszahelyezte azt a rejtett résbe, hogy a nyomozó kutya is neki eshessen a feladványnak. Ami egy csapat újságírónak 5 percbe telt, az az erre a célra kiképzett kutyának 14 másodperc volt. A nyomozó eb körbeszaglászta az autót, majd a hátsólámpához érve hangos ugatásba kezdett, ezzel jelezve, hogy talált valamit. „A kutyát és a röntgen gépet nem lehet átverni” – mondta a bemutató közben a kutyát gardírozó vámos, majd elismerően megsimogatta a négylábú nyomozót.

A nyomozó kutya a gyors és precíz munkájáért cserébe megkaphatta hőn áhított játékát. (Fotó: Kovács Ferenc)

Egy rövid értékelést követően, a maradék három autót kellett külön-külön átvizsgálnunk. Feri már gyerekkora óta az autók szerelmese, így nem csoda hogy egyből feltűnt neki, hogy az egyik kocsinak a többihez képest meg van ereszkedve a hátsó része. A fotósunk odament, hogy közelebbről is szemügyre vegye a porosodó gépjárművet, majd annak a lökhárítóját egy laza mozdulattal leszedte, és kihúzta mögüle a rejtett árut. Feri a felfedezésének köszönhetően egy percig a kamerák kereszttüzébe került.

Kovács Ferenc nagy zsákmányra bukkant.

A fotósoknak különleges érzékük van ehhez a szakmához, ugyanis a harmadik autóban is Feri talált először csempészárut. Miután felnyitotta a motorháztetőt, és szakértő szemmel végignézte a motort így szolt: „Ebben motor is alig van, nemhogy csempészcucc.” Majd ezután kiszedte a légszűrőt, amibe elrejtették lepecsételt borítékban a heroint. Ezúttal azonban elmaradt a rivalda fény, ugyanis közben a másik autó ülése alatt az egyik kolléga rátalált egy ásványvizes flakonra, ami a szeszt szimbolizálta a teszt során. Bő félóra után az összes tiltott árut megtalálta a seregnyi újságíró, így kijelenthető, hogy a zsurnaliszták nem vallottak szégyent a próbanapon. Ugyanakkor testközelből megtapasztaltuk, hogy milyen kemény a vámosok élete.

„Gyakran előfordul, hogy a kenyér belsejébe rejtenek cigarettát, de arra is volt már precedens, hogy preparált kólás üvegekben próbáltak meg átcsempészni a dohányárut. Volt már dolgunk duplafalú gáztartályba töltött tiszta szesszel is. Mindenre fel vagyunk készülve, ennek is köszönhető, hogy átlagosan naponta 22 csempészt lepleznek le a vámosok Magyarországon.” – mondta Leopold Róbert.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.