Kopogtatjuk, kóstoljuk és nagy tételben fogyasszuk

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az idén hamarabb érett be a dinnye, ez azt jelenti, hogy korábban ér véget a dinnyeszezon. most úgy tűnik, augusztus első hetéig élvezhetjük a lédús gyümölcs örömeit, utána már maximum csak az import dinnyének örülhetünk. A legtöbben a magyar dinnyét részesíti előnyben, legyen szó kereskedőről vagy vevőről.

Nem tudni miért érett be hamarabb a dinnye, mert rekkenő meleg még nem volt ezen a nyáron, de az, hogy este nem hűlt le a levegő, az közrejátszhatott ebben. Bő egy hónapig lehetett válogatni a jobbnál jobb dinnyékben, Szegeden és környékén talán a legjobb terem az országban, ugyanis itt a legtöbb a napsütéses órák száma.

A görög a legnépszerűbb

Elmondhatjuk, hogy idén nyáron a “hagyományos” görög a nyerő, de ettől függetlenül nagy sikere volt a sárgadinnyének, a sárga belű görögdinnyének, valamint a magnélküli görögdinnyének is – az utóbbit speciel nem termelik Pap Róberték, akik 35 éve dinnyéznek. „Tizenöt évvel ezelőtt termeltünk utoljára ilyet, de akkor sokan azt hitték a gyümölcsben található fehér, üres magokra, hogy romlottak, és nehéz volt őket eladni.”- mondta a termelő. A zöld belű sárgadinnyének is nagy sikere volt és van, ezt más néven cukordinnyének is hívják, a nagyon finom, kifejezetten édes dinnyét gyorsan elkapkodták az őstermelőtől.

Fotó: Kovács Ferenc)

 

A szenegáli a legdrágább
Hódi Gábor már húsz éve árul dinnyét Szegeden. Nem termeli, csak kereskedik vele. „A szezon elején importálni szoktuk a dinnyét, márciusban például Szenegálból hozták a gyümölcsöt, és az 980 forint volt kilója- ez Budapesten 1200 forintba került. Elvitték mindet, ugyanis olyan íze volt, mint a mostani magyarnak. A görögdinnye kilója náluk most 120- 140 forintért van, a sárga olyan 250 -350 forintba kerül”- mondta az árus. Hozzátette, hogy a legtöbben nem visznek már haza 10 kg-os dinnyéket, inkább fél vagy negyed dinnyét választanak, az jobban elfér a hűtőben. A nagyobb áruházláncok alá mennek a piaci árnak, de ott könnyebben belefuthatunk egy „tökbe”- azaz rossz dinnyébe.

Kopogtatás, kóstolás

Vevője válogatja, hogy ki hogyan állapítja meg azt, hogy milyen lesz a dinnye, amit hazavisz. Sokan a kopogtatás régi módszerét használják, ugyanis, ha kong, akkor nem lesz jó a dinnye. A kóstolás biztosnak tűnt mindig, 10-15 évvel ezelőtt mindenki lékeltette a dinnyét, mára ez már nem divat, ha nem egészben viszik, akkor egy késhegynyi kóstolót mindenki kér. Sokan meg szokták nézni a „hasa alját” is dinnyének, hogy ne legyen belülről rodhadt. „Akkor jó a dinnye, ha tenyérrel rápaskolunk és rezeg az egész.”- adott segítséget a vásárláshoz Pap Róbert. A szezon vége körül egyébként már nehéz nagyon finom dinnyét venni, ilyenkor már kásásodik a húsa. A sötétzöld dinnyéket nem szeretik a kereskedők, mert vékony a héja, gyorsabban romlik. Igaz, édesebb, cukrosabb, mint a csíkos. A dolog nyitja a csík. Háromféle mozaikszínből áll össze a csíkos dinnye mintázata, sötétzöld, világoszöld és sárga. Minél kevesebb a zöld mozaik a világos csíkban a sárgával szemben, annál érettebb a dinnyénk.

(Fotó: Kovács Ferenc)

Nem hízlal, tele vitaminnal

A görögdinnye az a gyümölcs, amiből gyakorlatilag bármennyit meg lehet enni úgy, hogy ne hizlaljon. Tíz deka gyümölcsben mindössze 30 kalória található, ám nemcsak ezért érdemes beiktatnod a nyári diétádba. A görögdinnye vitaminban gazdag – tartalmaz A-, B- és C-vitamint, kalciumot, káliumot, magnéziumot és szelént – ám főképp víztartalma miatt érdemes fogyasztani. Mivel a gyümölcs 90-95 százaléka víz, így kitűnő eleme a méregtelenítő kúráknak.

Segít a szervezetben felhalmozódott salakanyagok eltávolításában, kitisztítja a vért, a beleket, a magas víztartalomnak köszönhetően pedig csökkenti az éhség és növeli a teltség érzetét. A víztartalomnak egy másik pozitív hatásai is van: az izzadáskor elvesztett vizet és ásványi sókat segít pótolni, ez pedig nyáron különösen hasznos. A dinnye rostban gazdag, ezért jótékonyan hat az anyacserére és a bélműködésre. Emellett a vese működését is pozitívan befolyásolja, régen vizelethajtó hatása miatt a gyógynövények között tartották számon, és fejfájás ellen is kitűnő. Lázas betegeknek is érdemes dinnyét fogyasztaniuk, ha pedig a nyári melegben lábdagadással küzd valakit, akkor is jót tesz a dinnyekúra.

A legtöbb gyümölcs magjával ellentétben a dinnyemag gyógyhatásaihoz nem fér kétség. Ha a dinnyeevés közben nyeled le a magokat, akkor a gyógyhatásai nem érvényesülnek, így érdemes megőrölve például salátára szórni, vagy egyszerűen csak jól összerágni. A veseproblémákkal küzdőknek kitűnő módszer a dinnyemagos teakúra. Ehhez meg kell őrölni meg 3-4 evőkanál dinnyemagot, áztatni kell 2 liter vízbe nagyjából tizenöt percig, majd le kell szűrni, és két nap alatt meg is kell inni.

Előző sztori

Ma reggel is torlódás alakult ki a röszkei határátkelőhelyeken

Következő sztori

Mélykultúra 1. rész: A bútorfestés is lehet szórakoztató