Egészség

Kopogtatjuk, kóstoljuk és nagy tételben fogyasszuk

Kopogtatjuk, kóstoljuk és nagy tételben fogyasszuk

2018. július 29., vasárnap
Kopogtatjuk, kóstoljuk és nagy tételben fogyasszuk

Az idén hamarabb érett be a dinnye, ez azt jelenti, hogy korábban ér véget a dinnyeszezon. most úgy tűnik, augusztus első hetéig élvezhetjük a lédús gyümölcs örömeit, utána már maximum csak az import dinnyének örülhetünk. A legtöbben a magyar dinnyét részesíti előnyben, legyen szó kereskedőről vagy vevőről.

Nem tudni miért érett be hamarabb a dinnye, mert rekkenő meleg még nem volt ezen a nyáron, de az, hogy este nem hűlt le a levegő, az közrejátszhatott ebben. Bő egy hónapig lehetett válogatni a jobbnál jobb dinnyékben, Szegeden és környékén talán a legjobb terem az országban, ugyanis itt a legtöbb a napsütéses órák száma.

A görög a legnépszerűbb

Elmondhatjuk, hogy idén nyáron a “hagyományos” görög a nyerő, de ettől függetlenül nagy sikere volt a sárgadinnyének, a sárga belű görögdinnyének, valamint a magnélküli görögdinnyének is – az utóbbit speciel nem termelik Pap Róberték, akik 35 éve dinnyéznek. „Tizenöt évvel ezelőtt termeltünk utoljára ilyet, de akkor sokan azt hitték a gyümölcsben található fehér, üres magokra, hogy romlottak, és nehéz volt őket eladni.”- mondta a termelő. A zöld belű sárgadinnyének is nagy sikere volt és van, ezt más néven cukordinnyének is hívják, a nagyon finom, kifejezetten édes dinnyét gyorsan elkapkodták az őstermelőtől.

Fotó: Kovács Ferenc)

 

Hódi Gábor már húsz éve árul dinnyét Szegeden. Nem termeli, csak kereskedik vele. „A szezon elején importálni szoktuk a dinnyét, márciusban például Szenegálból hozták a gyümölcsöt, és az 980 forint volt kilója- ez Budapesten 1200 forintba került. Elvitték mindet, ugyanis olyan íze volt, mint a mostani magyarnak. A görögdinnye kilója náluk most 120- 140 forintért van, a sárga olyan 250 -350 forintba kerül”- mondta az árus. Hozzátette, hogy a legtöbben nem visznek már haza 10 kg-os dinnyéket, inkább fél vagy negyed dinnyét választanak, az jobban elfér a hűtőben. A nagyobb áruházláncok alá mennek a piaci árnak, de ott könnyebben belefuthatunk egy „tökbe”- azaz rossz dinnyébe.

Kopogtatás, kóstolás

Vevője válogatja, hogy ki hogyan állapítja meg azt, hogy milyen lesz a dinnye, amit hazavisz. Sokan a kopogtatás régi módszerét használják, ugyanis, ha kong, akkor nem lesz jó a dinnye. A kóstolás biztosnak tűnt mindig, 10-15 évvel ezelőtt mindenki lékeltette a dinnyét, mára ez már nem divat, ha nem egészben viszik, akkor egy késhegynyi kóstolót mindenki kér. Sokan meg szokták nézni a „hasa alját” is dinnyének, hogy ne legyen belülről rodhadt. „Akkor jó a dinnye, ha tenyérrel rápaskolunk és rezeg az egész.”- adott segítséget a vásárláshoz Pap Róbert. A szezon vége körül egyébként már nehéz nagyon finom dinnyét venni, ilyenkor már kásásodik a húsa. A sötétzöld dinnyéket nem szeretik a kereskedők, mert vékony a héja, gyorsabban romlik. Igaz, édesebb, cukrosabb, mint a csíkos. A dolog nyitja a csík. Háromféle mozaikszínből áll össze a csíkos dinnye mintázata, sötétzöld, világoszöld és sárga. Minél kevesebb a zöld mozaik a világos csíkban a sárgával szemben, annál érettebb a dinnyénk.

(Fotó: Kovács Ferenc)

Nem hízlal, tele vitaminnal

A görögdinnye az a gyümölcs, amiből gyakorlatilag bármennyit meg lehet enni úgy, hogy ne hizlaljon. Tíz deka gyümölcsben mindössze 30 kalória található, ám nemcsak ezért érdemes beiktatnod a nyári diétádba. A görögdinnye vitaminban gazdag - tartalmaz A-, B- és C-vitamint, kalciumot, káliumot, magnéziumot és szelént - ám főképp víztartalma miatt érdemes fogyasztani. Mivel a gyümölcs 90-95 százaléka víz, így kitűnő eleme a méregtelenítő kúráknak. Segít a szervezetben felhalmozódott salakanyagok eltávolításában, kitisztítja a vért, a beleket, a magas víztartalomnak köszönhetően pedig csökkenti az éhség és növeli a teltség érzetét. A víztartalomnak egy másik pozitív hatásai is van: az izzadáskor elvesztett vizet és ásványi sókat segít pótolni, ez pedig nyáron különösen hasznos. A dinnye rostban gazdag, ezért jótékonyan hat az anyacserére és a bélműködésre. Emellett a vese működését is pozitívan befolyásolja, régen vizelethajtó hatása miatt a gyógynövények között tartották számon, és fejfájás ellen is kitűnő. Lázas betegeknek is érdemes dinnyét fogyasztaniuk, ha pedig a nyári melegben lábdagadással küzd valakit, akkor is jót tesz a dinnyekúra. A legtöbb gyümölcs magjával ellentétben a dinnyemag gyógyhatásaihoz nem fér kétség. Ha a dinnyeevés közben nyeled le a magokat, akkor a gyógyhatásai nem érvényesülnek, így érdemes megőrölve például salátára szórni, vagy egyszerűen csak jól összerágni. A veseproblémákkal küzdőknek kitűnő módszer a dinnyemagos teakúra. Ehhez meg kell őrölni meg 3-4 evőkanál dinnyemagot, áztatni kell 2 liter vízbe nagyjából tizenöt percig, majd le kell szűrni, és két nap alatt meg is kell inni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.