Sport

Így építs izmot kezdőként!

Így építs izmot kezdőként!

2018. július 13., péntek
Így építs izmot kezdőként!

A férfiaknak két célja lehet az edzőteremben, fogyni vagy hízni. Az egyik út könnyebb, a másik viszont jóval nehezebb. A fogyás mozgással és egy jó étrenddel kiegészítve pár hetes mutatvány lehet, de az izomépítés akár egy évig is eltarthat. Persze pár hét edzés után már tónusosabbá válhatnak az izmok, és jobban mutatnak a pasik trikóban, de a testépítő versenyekre ez még kevés.

Alapul most egy olyan férfi izomfejlődését vesszük, aki nem kezdő, hanem jó testfelépítéssel rendelkezik. Ha ebből augusztusra szeretnénk kihozni egy tónusos izomzatot, akkor legalább heti négy edzésre van szükség, és komoly diétára. Szabó Gábor, a szegedi FitWorld személyi edzője szerint egy diétából teljes mértékben ki kell hagyni a cukrokat. Elterjedt tévhit, hogy ilyenkor csak csirkét lehet enni rizzsel. Ez azonban nagy tévedés. „Legalább öt féle egészséges szénhidrátot tudunk variálni a sovány húsok mellé. Ilyen az édesburgonya, a barna és fehér rizs, a zabpehely, valamint a bulgur, ami aránylag újdonságnak számít. A zöldségek közül a zöldborsó, és a kukorica az, amit nem szabad enni. A túrót viszont csak ajánlani tudom, én például vacsorára fehérjeporral összekeverve szoktam fogyasztani” – részletezi Gábor a megfelelő étrendet.

Az edzésre rátérve a fiúk legtöbbször tömeget növelni szeretnének. Ez azt jelenti, hogy nagyobb súlyokkal dolgoznak, és többet pihennek a szériák között. Ezt egy diéta mellett meg kell változtatni, kicsit lejjebb kell venni a súlyokat, és nem kell sokat pihenni az ismétlések között. Egy hatvan perces edzésbe így bele kell férni egy hát, láb, válledzésnek, majd ezt követően egy harminc perces sétának, vagy taposásnak, de itt nagyon kell figyelni a pulzusra, ugyanis túl magasra nem mehet, mert akkor már az izomból nyerjük majd az energiát, és az nem jó. Az 5-6 hét arra elég izmosodás szempontjából, hogy elkezd leolvadni a felesleg, és optikailag nagyobbnak fognak tűnni az izmok. Ahol az izmok elválnak, mint a tricepsz és a váll, a könyök, vagy csukló részen is jobban kirajzolódnak majd az izmok. Ha valakinek bele fér heti öt-hat edzés, akkor akár kétszer is meg tud edzeni egy-egy izomcsoportot kevesebb gyakorlattal is. Sajnos sok férfi még mindig háttérbe szorítja a lábedzést. A szakértő szerint ez azért is baj, mert ha valaki beiktat lábedzéseket, akkor a felsőteste is jobban fog fejlődni, ugyanis beindul ott is az anyagcsere, nagyobb súlyokat lehet használni, és a tesztoszterontermelődés is fokozódik, tehát a muszklik is nagyobbak lesznek. A legtöbben nem kérnek segítséget az edzőtermekben, csak a maguk feje után mennek. Emiatt sokan helytelenül tanulják meg a gyakorlatokat, így sérülést is okozhatnak maguknak. Azzal tisztában kell lenni, hogy a konditermekben dolgozó személyi edzők ingyenesen adnak tanácsot, és akár edzéstervet is segítenek kidolgozni. Ezzel kapcsolatban Szabó Gábor véleménye az, hogy több kárt csinálunk, mint hasznot, ha letöltünk a netről egy edzéstervet, és azt használjuk, ugyanis nem biztos, hogy az nekünk való. Merjünk segítséget kérni a szakemberektől, mert azért vannak ott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.