/

Felrobbant egy dinnye Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Még a görögdinnyével sem árt vigyázni: elég egy rossz mozdulat, és könnyen csatatérré változtathatja a konyhánkat. Ez a dinnyerobbanás. – írja a blikk.hu

A Délmagyar egy olvasói levél hatására járt utána a felrobbanó dinnye jelenségének: egy pórul járt szegedi lakos fel szerette volna vágni a szupermarketben vásárolt gyümölcsöt, mikor az hangos robajjal felrobbant, beterítve konyháját dinnyelével.

A lap megkérdezett egy szakértőt is az ügyben. Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke elárulta, hogy mikor jelentkezhet a meglepő jelenség.

“Vannak olyan időjárási körülmények, amikor ha a gazdák nem készültek fel megfelelő növényvédelemmel, egy szállítmányban pár dinnye belseje elfolyósodhat. Ez a folyamat hamar végbemegy a gyümölcsben, válogatáskor ezt még nem feltétlenül lehet észrevenni” – nyilatkozta a szakember.

A lap egy medgyesegyházi termelő véleményét is kikérte, aki azt mondta, a robbanás oka a szállításban keresendő: “Mire a dinnye konténerbe illetve kamionba kerül, többször megnyomódik, és belül lédússá válik. Melegben ráadásul elvékonyodik a héja, és a világos végénél összegyűlik a sok lé. Ott elkezd sisteregni, hab képződik ott, ekkor robbanhat a dinnye” – magyarázta a lapnak. –

Ha halljuk a sziszegő hangot, ki kell vinni a dinnyét olyan helyre, ahol nem okoz kárt a lakásban, ettől persze még fogyaszthatatlan. Ezért érdemes körültekintően válogatni a lédús gyümölcsből.

Vásárláskor kopogtatással lehet különbséget tenni, a jó dinnye csattog, éles, pengő hangja van. Ami már túlérett, az alig szól – adott tanácsot az asszony.

Egy másik termelő azt mondta a Délmagyarnak, hogy ő még nem találkozott ehhez hasonlóval. Igaz, ő mindig az aznap leszedett dinnyét viszi a piacra, a friss termés pedig sosem robban. A multiknál kapható dinnye azonban hatalmas utat tesz meg az áruház polcáig, addig többször pakolják, ráadásul sokat állhat. Így a termelő véleménye szerint aki nem akarja, hogy meglepetés érje, inkább a piacon vásárolja meg a gyümölcsöt.

via

Előző sztori

Bezártak egy nőt a tűző napon álló autójába

Következő sztori

A strandokra üldözte a hőség az embereket Szegeden