Közélet

Egekben az albérletárak Szegeden

Egekben az albérletárak Szegeden

2018. július 20., péntek
Egekben az albérletárak Szegeden

Robbanásszerűen emelkedtek az albérletárak tavaly, ez idén sem változott. Július 25-én kihirdetik az egyetemi, főiskolai ponthatárokat, így biztos, hogy ellepik a piacot a kiadó lakást, szobát kereső fiatalok. Egy belvárosi lakás akár 160 ezer forint is lehet havonta.

A kiadó szegedi albérletek nagy többségére továbbra is az a jellemző, hogy évtizedekkel le vannak maradva a kor elvárásaitól. A berendezés elavult, és legtöbbször lepusztult belső tereket kapnak a hajlékot keresők. A kevesebb pénzből gazdálkodók a panelrengetegekben találhatják meg a pénztárcájuknak megfelelő lakást, amely havi 60-tól 100 ezer forintig terjedhet. Szeged belvárosában más a helyzet. Itt direkt erre a célra újították fel a befektetők a lakásokat, amelyeket modern technikával szereltek fel, a berendezésük is divatos. Ezeknek a 30-50 négyzetméteres lakásoknak elég borsos az áruk, havi szinten 110-160 ezer forintot is ki kell fizetni értük. A július-augusztus forgalmas időszaknak számít az albérletpiacon, a hirdetéseket pedig főleg online lehet megtalálni, a papír alapú újságban megjelent hirdetések kezdenek háttérbe szorulni.

„Egyre több olyan hirdetéssel találkozunk, ahol a lakás egyik szobáját adnák bérbe, ezek bérleti díjai 25-35 ezer forint, plusz a ráeső rezsi. Nagy hiányosságot tapasztalunk a főbérlők részéről például a kisállatokkal kapcsolatban, mert még mindig a kiadó ingatlanok mintegy tizedébe vihető csak valamilyen kis kedvenc, pedig egy megfelelő albérleti szerződés aláírása esetén nem érheti kár a tulajdonost, és lehet, hogy egy több évre érkező jól fizető ügyfelet veszít el a tiltással. A dohányzás hasonló mértékben van tiltólistán, és sok kereső ügyfél panaszkodik, hogy gyermekkel rendelkező családok is nehezen találnak maguknak albérletet, mert még él a tévhit, hogy őket nem lehet kirakni a lakásból”

részletezte az ismérveket Erdős Dániel otthonszakértő. Az albérletpiac szempontjából több fontos változás is történt 2018. január 1.-gyel. A bérbeadók számára kedvező lépés, hogy az ingatlankiadásból származó és 1 millió forintot meghaladó jövedelem után idén már nem kell a 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást fizetni. A lakáskiadás utáni terhelés az eddigi felére csökkent, mivel csak 15 százalék szja-t kell fizetni. Ettől függetlenül nem valószínű, hogy a lépés miatt érezhetően csökkennének a bérleti díjak, mert sok lakástulajdonos eddig is feketén adta ki az ingatlanát, inkább az várható, hogy fehéredni fog a piac. A bérbeadót védi még az egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat is. Ez közjegyző által hitelesített dokumentum, és aláírásával a bérlő vállalja, hogy teljesíti az albérleti szerződésben leírtakat: bérleti díj, rezsi megfizetésének összege, módja, határideje, és hogy a bérleményt a bérleti jogviszony megszűnésével egyidejűleg az átvett állapotban a bérbeadó birtokába visszaadja. Az okirat elkészítésének 15-20 ezer forintos költsége a bérbeadót terheli, hiszen őt védi. A nyilatkozat kiállításának ára nincs arányban a neki okozható anyagi, erkölcsi kár mértékével. Mint kiderült, a statisztikák szerint a bérbeadó ingatlanokat fele-fele arányban a tulajdonosok, illetve az ingatlan irodák adják bérbe. Leginkább a külföldi diákok érdeklődnek irodában, hiszen nem ismerik a helyi viszonyokat, valamint a családosok vagy a kutyával, cicával költözni akarók.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.