Hírzóna

A telefonkártyás csalásokra figyelmeztet a megyei rendőr-főkapitányság

A telefonkártyás csalásokra figyelmeztet a megyei rendőr-főkapitányság

2018. július 23., hétfő
A telefonkártyás csalásokra figyelmeztet a megyei rendőr-főkapitányság

Az úgynevezett „feltöltő kártyás trükkre” figyelmeztet a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság. Ne dőljön be a nagy nyereménnyel kecsegtető csalóknak! - írják közleményükben.

A telefonos csalásoknál az elkövetők általában azzal hívják fel kiszemelt áldozataikat, hogy jelentős pénzösszeget nyertek (például a telefontársaság belső nyereményjátékán). A nyereményt akkor vehetik át, ha egy bankautomatánál vagy mobiltelefonjukon keresztül egy telefonkártyára töltenek fel adott pénzösszeget, amit természetesen nem követ nyereményátadás.

  • Nem létezik olyan nyereményjáték, ahol a nyeremény átvételéhez előzetesen pénzt kellene utalni, vagy egyenleget kellene feltölteni!
  • Bankkártya adatait (kártyaszám, PIN-kód) soha ne adja meg illetéktelen személyeknek! A pénzintézetek telefonon soha nem kérnek adategyeztetést, személyes vagy banki adatok megadását. Amennyiben a hívó banki ügyintézőnek adja ki magát, és a hivatalosság látszatát keltve a fenti adatokat kéri, a hívást szakítsa meg! A bankok az adatokkal kapcsolatos ügyintézésről mindig hivatalos levélben értesítik ügyfeleiket. Ügyintézési céllal ajánlatos a bankot személyesen, vagy biztonságos internetkapcsolaton keresztül felkeresni.
  • Ha egy idegen telefonon valaki arról értesíti, hogy közeli hozzátartozóját valamilyen baj érte (például baleset, bűncselekmény áldozata lett), és pénz, különböző anyagi javak átadását kéri, előbb bizonyosodjon meg az információ valódiságáról! Kérjen visszahívható telefonszámot, majd minél hamarabb próbáljon hozzátartozójával, más érintett családtaggal kapcsolatba lépni, adott esetben kérje segítségüket! Ha a telefonáló valamelyik családtagnak, barátnak adja ki magát, szintén hasonlóan kell eljárni. Célszerű a hozzátartozókkal egy titkos, csak Önök által ismert biztonsági „jelszót” megbeszélni, ami segítheti a hívó fél azonosítását.

Csalás gyanúja esetén értesítse a rendőrséget a 112-es központi segélyhívó számon keresztül!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.