Írjon nekünk

Közélet

A Szeviép-vezérekig érhet a Dlusztus-ügy – sajtóhír

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A Szeviép és egyik leányvállalata tulajdonolta a csalással meggyanúsított Dlusztus Imre cégét. Ujhelyi István sofőrje is szerepet vállalt a reklámcégben, ahogyan egy másik bizalmi ember is a mórahalmi Mini Hungary Park projektben – írja a Magyar Hírlap.

Egyre több jel utal arra, hogy a Mini Hungary Park projekt afféle mini Szeviép-ügy, amelyhez hivatalosan a szegedi szocialistáknak éppúgy semmi közük, mint ahogyan a Szeviép Szerkezet- és Vízépítő Zrt. nagyjából tizenegymilliárd forintos csődjéhez sem volt.

Ahogy a Magyar Hírlap korábban megírta, a múlt héten előzetes letartóztatásba helyezték Dlusztus Imrét, a Bornemzet Kft. ügyvezetőjét, akit két másik személlyel – a kivitelező cég ügyvezetőjével és a műszaki ellenőrrel – együtt félmilliárd forintot meghaladó költségvetési csalással gyanúsítottak meg a mórahalmi makettek ügyében elpárolgott uniós és magyar támogatások kapcsán.

Dlusztus – amikor már gyülekeztek a viharfelhők a Szeviép cégóriás feje felett –, a Délmagyarország akkori főszerkesztőjeként nyugtatgatta a Szeviép hitelezőit, egyébként az MSZP-s Botka László-féle városvezetéssel vállvetve, hogy a fizetési nehézségek „átmeneti kényelmetlenségek” csupán – a Magyar Hírlap szerint.

Dlusztus olyan szinten a Szeviép embere volt – állítja a Hírlap cikke, hogy az MC Sportreklám Kft. irányítását rábízták, sőt 7 millió 550 ezer forint kölcsönt is adtak a Szeviép urai a cégnek. Méghozzá akkor és úgy, amikor már pontosan tudták, hogy a leányvállalat nem lesz abban a helyzetben, hogy valaha is visszafizesse. Az MC Sportreklám Kft. egyik tulajdonosa maga az anyavállalat, a Szeviép Zrt. volt, a másik pedig az a Biztonsági Üzem Kft., amely szintén a Szeviép leányvállalataként 2008 és 2010 között összesen 428,9 millió forint kölcsönt kapott a gáláns anyacégtől. Hasonlóan nagyvonalú, később csődbűncselekménybe torkolló kondíciók mellett, mint az MC.

Ez a tipp bejött mindkét leányvállalatnál: egyikük sem adta vissza a pénzt. A Szeviép három vezető tisztségviselőjével szemben büntetőeljárás folyik, másfél milliárdos csődbűntett vádjával, ugyanakkor a kölcsönt igénybevevők, így Dlusztus mellett például Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő sofőrje, Báló Tamás, az említett Biztonsági Üzem Kft. ügyvezetője csupán tanú volt az eljárásban. Ahogyan Ujhelyi másik bizalmi embere, Kőmíves Benedek is, aki amellett, hogy Mini Hungary Park gazdája volt egy másik Szeviép-leányvállalat, a MITT Befektetésszervezési Zrt. színeiben, a projekt 2009-es kiírásakor a szocialisták delegáltja is volt a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökségnél. (Magyar Hírlap)

Hírzóna

Újabb könyv született a Szegedi Ítélőtábla történetéről

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A kötetet november 22-én, pénteken mutatják be.

Tovább olvasom

Közélet

Nagyobb balesettől tartanak a Kecskeméti utcában lakók

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tegnap egy parkoló autónak ütközött, majd felborult egy autó a Kecskeméti utcában. Az ott lakók szerint nagyobb baj is történhet.

Tovább olvasom

Közélet

Nem érkezett panaszbejelentés az IKV-hoz a tarjáni drogtanyáról

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Rendszeresen visszajárnak a hajléktalanok és a drogosok az egyik Kereszttöltés utcai panelház lépcsőházába.

Tovább olvasom

Aktuál