Közélet

A Szeviép-vezérekig érhet a Dlusztus-ügy – sajtóhír

A Szeviép-vezérekig érhet a Dlusztus-ügy – sajtóhír

2018. július 4., szerda
A Szeviép-vezérekig érhet a Dlusztus-ügy – sajtóhír
A Szeviép és egyik leányvállalata tulajdonolta a csalással meggyanúsított Dlusztus Imre cégét. Ujhelyi István sofőrje is szerepet vállalt a reklámcégben, ahogyan egy másik bizalmi ember is a mórahalmi Mini Hungary Park projektben – írja a Magyar Hírlap.

Egyre több jel utal arra, hogy a Mini Hungary Park projekt afféle mini Szeviép-ügy, amelyhez hivatalosan a szegedi szocialistáknak éppúgy semmi közük, mint ahogyan a Szeviép Szerkezet- és Vízépítő Zrt. nagyjából tizenegymilliárd forintos csődjéhez sem volt. Ahogy a Magyar Hírlap korábban megírta, a múlt héten előzetes letartóztatásba helyezték Dlusztus Imrét, a Bornemzet Kft. ügyvezetőjét, akit két másik személlyel – a kivitelező cég ügyvezetőjével és a műszaki ellenőrrel – együtt félmilliárd forintot meghaladó költségvetési csalással gyanúsítottak meg a mórahalmi makettek ügyében elpárolgott uniós és magyar támogatások kapcsán. Dlusztus – amikor már gyülekeztek a viharfelhők a Szeviép cégóriás feje felett –, a Délmagyarország akkori főszerkesztőjeként nyugtatgatta a Szeviép hitelezőit, egyébként az MSZP-s Botka László-féle városvezetéssel vállvetve, hogy a fizetési nehézségek „átmeneti kényelmetlenségek” csupán – a Magyar Hírlap szerint. Dlusztus olyan szinten a Szeviép embere volt - állítja a Hírlap cikke, hogy az MC Sportreklám Kft. irányítását rábízták, sőt 7 millió 550 ezer forint kölcsönt is adtak a Szeviép urai a cégnek. Méghozzá akkor és úgy, amikor már pontosan tudták, hogy a leányvállalat nem lesz abban a helyzetben, hogy valaha is visszafizesse. Az MC Sportreklám Kft. egyik tulajdonosa maga az anyavállalat, a Szeviép Zrt. volt, a másik pedig az a Biztonsági Üzem Kft., amely szintén a Szeviép leányvállalataként 2008 és 2010 között összesen 428,9 millió forint kölcsönt kapott a gáláns anyacégtől. Hasonlóan nagyvonalú, később csődbűncselekménybe torkolló kondíciók mellett, mint az MC. Ez a tipp bejött mindkét leányvállalatnál: egyikük sem adta vissza a pénzt. A Szeviép három vezető tisztségviselőjével szemben büntetőeljárás folyik, másfél milliárdos csődbűntett vádjával, ugyanakkor a kölcsönt igénybevevők, így Dlusztus mellett például Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő sofőrje, Báló Tamás, az említett Biztonsági Üzem Kft. ügyvezetője csupán tanú volt az eljárásban. Ahogyan Ujhelyi másik bizalmi embere, Kőmíves Benedek is, aki amellett, hogy Mini Hungary Park gazdája volt egy másik Szeviép-leányvállalat, a MITT Befektetésszervezési Zrt. színeiben, a projekt 2009-es kiírásakor a szocialisták delegáltja is volt a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökségnél.

(Magyar Hírlap)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.