Közélet

A nagy, szubjektív szögedi sörteszt, avagy sörre sör möggyötör!

A nagy, szubjektív szögedi sörteszt, avagy sörre sör möggyötör!

2018. július 3., kedd
A nagy, szubjektív szögedi sörteszt, avagy sörre sör möggyötör!

Nincs is annál jobb, mint egy fárasztó munkanap után hazamenni, bekapcsolni a TV-t, és egy-két hűsítő sör társaságában megnézni a világbajnoki összecsapásokat. Lokálpatriotizmusból - a kollégákkal közösen - úgy döntöttünk, hogy a Svédország-Svájc negyeddöntőhöz a Szögedi sörfőzde „sörkülönlegességeit” választjuk. Íme a nagy szögedi sörteszt, szigorúan csak szubjektíven.

A műanyag palackos sörök színvonala finoman szólva sem verdesi a plafont. Ennek az az egyszerű oka van, hogy a PET-palackokban, a sör oxidálódik és így elveszíti eredeti ízét. A Szögedi Ászok és a Szögedi Sör esetében nehéz azt feltételezni, hogy a palack felelős a rossz ízért. De ne szaladjunk ennyire előre, haladjunk szépen sorban.

Lássuk mit ígér a Szögedi Sörfőzde honlapja:

Szögedi Ászok:

"Hagyományos lager sörök tiszta maláta, tiszta komló ízét egyesíti magába. A lágyabb sörök kedvelőinek ízlését is kielégíti.

Szögedi Sör:

"Világossárga színű, a komlóskertek illatát magába záró, kellemesen keserédes ízű ital. Ha megkóstolja, minden sörivó kedvence lesz." Azt meg kell hagyni, hogy a markentingesek kitettek magukért. Lássuk, a sörfőzők milyen munkát végeztek.

A sör csomagolása Péterben és Simonban nosztalgikus érzéseket keltett – a szavatosság lejártát régi módon jelölik az ital címkéjén. Ezzel körülbelül el is mondtunk minden pozitívumot az italokról.

Szögedi Ászok: gyerekkori (rossz)emlékek

Elsőként a Szögedi Ászok névre hallgató folyékony kenyeret töltöttük a poharunkba, az viszont már az öntéskor látszódott, hogy itt bizony nem sok jóra számíthatunk, ugyanis a sör csak minimálisan habzott.

Miután az első szagminták alapján megállapítottuk, hogy a sör illata a rendszerváltás előtti Kőbányaiéhoz hasonlít, jól esően koccintottunk és belekortyoltunk a Szögedi Ászokba. Simon hosszas ízlelgetés utána annyit bírt csak mondani: „Egy szénakazalban hamarabb találnék tűt, mint ízt ebben a sörben.” József nem tud elképzelni olyan életszituációt amelyben szívesen fogyasztaná a Szögedi Ászokot. „ Ez rosszabb, mint egy felvizezett fesztiválsör. Habja egyáltalán nincs, kellemetlen szaga viszont annál inkább. Még egy laza rakpartos iszogatáshoz se vállalnám be ezt a löttyöt. Pétert a kóstolás után is nosztalgikus érzések fogták el: „Nem csak az illata, de az íze is a régi Kőbányaiéhoz hasonlít. A Szögedi Ászokot kortyolgatva felsejlettek bennem a gyermekkori emlékeim, a köbambi ízét idézi, pedig csak a habjat ihattam. Ebből látszik, hogy siralmas volt az első talalkozásom a sörrel.” Számomra a legfeltűnőbb a szénsav teljes hiánya volt - gyakorlatilag a csapvízben is több buborék van, mint a Szögedi Ászokban és az még ráadásul ízre is tartalmasabb. Ez a sör nem méltó a Világbajnokság színvonalához, jóllehet a Dánia-Franciaország meccshez talán passzolt volna.

Se habja, se íze, de legalább a miénk. (Fotó: Kovács Ferenc)

Simon: 1/10 Péter: 6/10 József: 1/10 Gábor: 1/10 Átlag: 2.5

A Szögedi Ászok Péter jóindulatának, valamint romantikus nosztalgiájának köszönhetően elégséges osztályzattal átment a vizsgánkon. Egy marék sósperec elropogtatása után következhetett a második felvonás az Ászok testvére, a Szögedi Sör.

Szögedi Sör:tisztítókúrához kiváló

Eleinte az a naiv gondolat járt a fejemben, hogyha ez az ital legalább a nevében azt állítja magáról, hogy sör, akkor minden bizonnyal a valóságban is közelebb áll majd a sörhöz, mint a lóhúgyhoz. Tévedtem…

Nem hittük volna, de a hab szintjén sikerült alulmúlni az Ászokot – gyakorlatilag úgy nézett ki, mintha almalevet töltöttünk volna a poharunkba. A sör illatának megítélése megosztotta a zsűrit: Simon szerint a Szögedi Sör bukéja kevésbé rossz, mint az Ászoké, ugyanakkor a fotósunk határozottan kijelentette: ebből a sörből nem szeretne berúgni. József ezzel szemben határozottan állítja: olyan szaga van, mint a lejárt szavatosságú Arany Fácánnak.

Íz alapján nem véltünk nagy különbséget felfedezni az Ászok és a Sör között: József miután lenyelte az első kortyot elfancsalodott fejjel hangoztatta: „Ez olyan mintha poshadt vízből főztek volna egy angol teát és aztán befőttes üvegben tárolták volna hosszú hónapokon át. Az Ászokra 1-est adtam, de ez még azt a szintet sem tudja megugrani. Minősíthetetlen!” Péter másfelől közelítette meg a dolgot, szerinte a Szögedi Sör egy tisztítókúrához kiváló kellék lehet, mivel gyorsan átfolyik az ember szervezetén. Simon ecetes, kifejezetten savanyú vonásokat vélt felfedezni a sör ízvilágában. Számomra - mivel a sokadik korty után sem volt semmi íze, és a szénsav szintje gyakorlatilag a nullával volt egyenlő - elképzelhetetlen hogy ezt a sört valaki élvezettel fogyasztaná. Így a maradékot fájó szívvel a lefolyóba öntöttem.

Simon: 1/10 Péter: 6/10 József: 0/10 Gábor: 1/10 Átlag: 1.25

A Szögedi Sört Péter természetgyógyászati megközelítésből adott 6-os osztályzata sem mentette meg a bukástól. A Szögedi Ászok és a Szögedi Sör literje is egyaránt 450 Ft. Ennyi pénzért már jó középkategóriás sört is kaphatunk, így igazi rejtély számunkra, hogy hogyan bír fennmaradni ez a márka a piacon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.