ARC

A diétáról oszlat el tévhiteket a szegedi dietetikus

A diétáról oszlat el tévhiteket a szegedi dietetikus

2018. július 28., szombat
A diétáról oszlat el tévhiteket a szegedi dietetikus

A Széchenyi téren található speciális élelmiszereket forgalmazó bolt, a Diétacentrum tulajdonosa Godáné Reisinger Karolina dietetikus elmesélte, hogyan került ő a táplálkozástudomány világába, és hogy milyen tévhitekkel kell megküzdeni a szakmájában.

‒ Mióta foglalkozol dietetikusi tanácsadással?

‒ Körülbelül 10 évvel ezelőtt kezdtem el diétázni. Akkor kezdtem el jobban foglalkozni a táplálkozással. Amellett a munkám mellett kezdtem el tanulni a dietetikáról, amiből most sikerült megszereznem a diplomám.

‒ Miért kezdtél el diétázni?

‒ Volt egy betegségem, ami miatt gyógyszert kellett szednem, és rengeteg felszedtem miatta. Akkor hoztam egy döntést, hogy abbahagyom a gyógyszer szedését, és inkább a diétát próbálom ki, arra, hogy orvosoljam a problémámat. Ami végül szerencsésen sikerült is pár év alatt. Amikor belekerültem ebbe az egészbe, pont azt tapasztaltam meg, ami ellen mostanában harcolok. Én sem hiteles információk alapján kezdtem el diétázni, ami nem vezet jóra, mert az interneten bárki bármit leírhat.

‒ Kik járnak hozzád leginkább? Egészségügyi problémákkal küszködők, vagy egészséges emberek, akik szeretnének odafigyelni az étkezéseikre?

‒ Nem minden vásárlómnak kell tanácsadás. Hála Istennek többen vannak azok, akik egészségmegőrzés miatt keresnek fel. Sok sportoló jár ide, aki szeretnek odafigyelni a táplálkozásukra. Mellettük persze sok gluténérzékennyel is találkozok, de vannak olyanok, akiknek egyszerre több probléma miatt kell diétázniuk, ők is kihívást jelentenek. Gyakori az inzulinrezisztencia, cukorbetegség, vagy az emésztőrendszeri gonddal küzdő kliens is.

‒ A sportolók kapcsán tudnál olyan híresebbet mondani, aki ide jár, vagy egyéb hírességek, színészek is felszoktak keresni?

‒ Őket nem szívesen nevezném meg, illetve én nem is mindig vagyok bent a boltban, de volt már, hogy színész, vagy ismert ember tért be hozzánk. Sportolókkal egyébként nagyon szeretek dolgozni, mert egyrészről jól mérhető náluk a diéta hatásossága, másrészről pedig szó szerint betartják, amit mondok.

‒ Milyen tévhitekkel találkoztál eddig a szakmád során?

‒ Rengeteg tévhit van, de a leggyakoribb az, hogy a gluténmentes élelmiszer fogyaszt. Természetesen ez nem így van. Még diabétesz is kialakulhat azoknál, akik csak

krumpli

burgonya vagy rizs alapú diétát követnek. Emellett az sem igaz, hogy ami egészséges, az nem lehet finom. Sok olyan háziasszony jár ide, aki az egész családnak főz. Tőlük hallom vissza, hogy a férjüknek nagyon ízlik, de ha megtudnák, hogy ez glutén és cukormentes, akkor már nem ízlene neki annyira.

‒ A Te üzletedtől nem messze található egy másik üzlet, amit egy celeb úriember vezet. Anélkül, hogy nevesítenénk, mi a szakvéleményed róluk?

‒ Nehéz őket megítélni, mert nagyon jó eredményeket tudtak már felmutatni. Sok embert megmozgattak, sokan lefogytak, de hogy ez mennyire tartós, az kérdéses. Most már lehet náluk jó termékeket találni, de amikor elindultak, nem nagyon figyeltek oda, hogy egészségesek is legyenek a termékeik. Sok olyan vendégem van, akik annak köszönhetik a bélbetegségeit, hogy sokáig csak az ő termékeiket fogyasztották.  

Karolina eredetileg légiutas-kísérő, majd repülőgép kabin karbantartási vezető volt. Szakdolgozatát végül a dietetikusi kompetenciákból írta a Semmelweis Egyetemen. Szegedre három éve költözött, akkoriban kezdett el dolgozni a dietetikus tanácsadó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.