Gazdaság

Piacmustra 4. rész: Hajléktalanok és szemét a két fő jellemzője a Csillag térnek

Piacmustra 4. rész: Hajléktalanok és szemét a két fő jellemzője a Csillag térnek

2018. június 2., szombat
Piacmustra 4. rész: Hajléktalanok és szemét a két fő jellemzője a Csillag térnek
Piacmustra sorozatunkban jártunk már kézműves, nagy és kis piacon is, de olyan lehangolón, mint a Csillag téri még nem.

Mivel csak két standsorból áll az egész piac, így reggelit vagy kávét nem tudunk venni, ám ez nem is akkora probléma, hiszen egyből a piac mellett található egy nagyobb bolt. ennél jóval bosszantóbb hibákra bukkantunk. A Csillag tér, illetve az ott található piac, még 2006-ban 13,5 millió forintból újult meg, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. Azóta viszont olyan a piac állapota, mintha nem lenne gazdája, pedig az árusoknak fizetniük kell a bérleti díjat.

Ellenőrzés van, szolgáltatás nincs

Az említett bérleti díj 3000 forint évente, ami egyáltalán nem számít soknak, ám az árusok egyáltalán nem elégedettek azzal, hogy bérleti díjfizetés mellett, gyakorlatilag semmilyen szolgáltatás nem kapnak.

Ha krumplit akarunk venni, nem árt igyekezni, mert 11 órára mind elfogy.

A méretétől függően 300 illetve 500 forintért burgonyát áruló Feri leginkább a visszatérő vevőknek köszönheti, hogy már délelőtt 11 órára elfogynak a terményei. Megkérdeztük tőle, hogy az éves díjért milyen szolgáltatás kapnak, mire azt a választ kaptuk, hogy sűrűn ellenőrzik őket a hatóságok. Ez természetesen nem számít szolgáltatásnak, de ezen kívül mást egyikük sem tudott említeni.

Igazából mindegyiküktől csak panaszokat hallottunk.

Magdi néni viráginak nem csak a látványa, az illatuk is kellemes.

A virágokat áruló idős házaspárt, Magdi nénit, és József bácsit leginkább a hajléktalanok, és az általuk okozott kellemetlenséges, mint ez erős vizeletszag zavarja. Náluk 80 forint egy szál illatos piros rózsa, ami némileg feledteti az egyéb szagokat.

Bár a meggy Bordányban terem, Béla a környéken lakik.

Bár a piac meglehetősen kicsi, mégis lehet találni a virágok mellett még zöldséget és gyümölcsöt is. Bélánál például 500 forint egy kiló meggy, így az éves 3000 forintos asztalbérleti díj mellett neki is megéri árulni, és a vevőknek is megvenni a vitamindús gyümölcsöt.

Ha már meguntunk, vagy nem használunk valamit, azt adományként Istvánék szívesen fogadják.

A Csillag térnek még egy olyan különlegességére is felhívnánk a figyelmet, mint Szilvi és István kirakodása. A standsorokon kívül pakolják ki, egy padra a dolgokat, miket eladásra szánnak. Ezek között találni videójátékokat, dvd-ket, zenei cd-ket, könyveket, de még régi telefont és egyéb hasznos holmikat is. István és Szilvi adományként kapják ezeket az eladásra szánt dolgokat, így értéküket sem tudják igazán meghatározni, ezért fix áruk sincs. A könyveket igaz egységáron, 500 forintért tudjuk tőlük megvenni, de a többi holmira Szilvi azt mondta, hogy annyiért adják, amennyiért viszik. Érdekes volt velük találkozni, azok után, hogy az árusok mennyit panaszkodtak a hajléktalanokra, de tudni kell róluk, hogy az említett problémákat nem ők okozzák. Az árusokkal nekik nincs vitájuk. A standoknál dolgozó piacosoknak inkább a szeméthalom, a részegen fetrengő, önmagukat és a környezetet összepiszkító hajléktalanokkal van problémájuk. Leginkább azt szeretnék, hogy egy egészségesebb, tisztább és szebb környezetben dolgozhassanak, amit jogosan el is várhatnak, ha már a megszabott bérleti díjakat becsületesen fizetik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.