Hírzóna

Kizárták Toroczkai Lászlót a Jobbikból

Kizárták Toroczkai Lászlót a Jobbikból

2018. június 8., péntek
Kizárták Toroczkai Lászlót a Jobbikból
Kizárta a Jobbikból Toroczkai Lászlót a párt fegyelmi bizottsága csütörtökön.A Sneider Tamás elnök és Gyöngyösi Márton elnökhelyettes beadványára indult eljárás ügyében tartott tárgyalásra a szabályszerűen beidézett Toroczkai László nem jelent meg és írásban sem nyújtott be védekezést. Az etikai bizottság megállapította, hogy Toroczkai László súlyos fegyelmi vétséget követett el és megsértette a Jobbik alapszabályának több pontját is, közte azt, amely kimondja: a Jobbik minden tagjának kötelessége, hogy tartózkodjon az olyan magatartástól, amely sérti a Jobbik szabályzatait, testületeinek határozatait, programját, érdekeit, illetve jó hírét - fogalmaznak.
A testület szerint egyértelműen sérelmes volt a Jobbik számára, hogy Toroczkai László a párton belüli vitákat a sajtó nyilvánossága előtt folytatta le és nem a belső fórumokon.
Toroczkai László a Jobbik tisztújítását követően nem tudott belenyugodni a szavazás eredményébe, amely kapcsán sajtóturnéba kezdett. Megnyilatkozásaival a belső információkat nem csupán tényszerűen tárta a nyilvánosság elé, hanem azokat nem egyszer torzítva vagy valótlan tartalommal - írták az indoklásban. A jobbikos testület "bizonyítottnak találta azt is, hogy Toroczkai László már jóval a tisztújítási időszak előtt belső információkat juttatott el a Jobbikkal ellenséges kormánypárti média részére az országos elnökségi üléseken történtekről".A testület kimondta azt is, hogy az úgynevezett platformalapítás egyértelműen alapszabály-ellenes volt, ráadásul "a sajtónyilatkozatok alapján egyértelművé vált, hogy ezzel a lépésével valójában nem egy új, eddig nem létező, párton belüli szervezeti egység létrehozása, hanem a Jobbik megosztása és bomlasztása volt a célja Toroczkai Lászlónak". Összegzésük szerint mindez nem értékelhető másként, mint egy új szervezet létrehozásának előkészítéseként és a Jobbik szándékos gyengítéseként, ezért a Jobbik etikai és fegyelmi bizottsága nem tudott más döntést hozni, mint a kizárás.Az ásotthalomi polgármestert korábban Vona Gábor hívta a pártba, ahol alelnökké választották. Az áprilisi választási vereség után a Vona lemondott pártelnökségről, a megüresedett posztra Toroczkai is pályázott Sneider Tamással szemben. A májusi küldöttgyűlésen 54-46 százalékos arányban maradt alul.A vereség után Toroczkai teljesen szembefordult párt vezetésével. Hét Jobbikos polgármesterrel megalakította a „Mi magunk” platformot, erről azonban a párt vezetősége hallani sem akart.Toroczkait röviddel azután zárta ki soraiból a Jobbik, hogy a pártelnökségi posztért folyó harcban őt támogató Dúró Dórát kizárták a párt országgyűlési frakciójából és képviselői mandátumának visszaadására szólították fel. Dúró a hét elején jelentette be, hogy csak olyan párttársának adja át a mandátumot, aki Toroczkait támogatta a pártelnöki választáson.
Toroczkai László egy lapinterjúban kifejtette, hogy az elkövetkező időszakban „tömegek, akár komplett alapszervezetek” fogják otthagyni a Jobbikot, és bízik benne, hogy a Mi Magunk elnevezésű platformjuk zászlóbontó gyűlésén csatlakoznak hozzájuk.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.