Politika

Őrizetbe vette a NAV a SZEVIÉP ügyben is érintett Dlusztus Imrét

Őrizetbe vette a NAV a SZEVIÉP ügyben is érintett Dlusztus Imrét

2018. június 20., szerda
Őrizetbe vette a NAV a SZEVIÉP ügyben is érintett Dlusztus Imrét

Költségvetési csalás gyanújával őrizetbe vette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dlusztus Imrét és további két személyt egy uniós forrásokat is érintő, félmilliárdos nagyságrendű panama ügyében.Mind a hárman érintettek voltak a szegedi Szeviép és a Mars téri piac ügyében is, továbbá az sem titok, hogy az ő tulajdonukban van a mórahalmi makettpark is - írja a Pesti Srácok.

A

Zoom.hu

információja szerinta félmilliárdos panama a mórahalmi makettparkhoz, a Mini Hungary Park beruházásához köthető.Itt50 magyar műemlék kicsinyített mását állították ki. A projekt nagy részét, 436 millió forintot az Európai Unió állta, a teljes költség 650 millió volt. Csakhogy kiderült, az építmények silányra sikerültek, ezérta Nemzetgazdasági Minisztérium az uniós támogatást visszakövetelte. A makettpark ötletgazdája a színes előéletű Dlusztus Imre volt - írja a Pesti Srácok. Ő a Mini Hungary Parkot is üzemetető Bornemzet Nonprofit Kft. tulajdonosa és üzemeltetője, a Hír Televízió egykori egyik alapítója, aki korábban a Délmagyarország című napilap és a Helyi Théma főszerkesztője is volt. A most őrizetbe vett másik személy a Zoom.hu szerint a korábbi Nemzeti Fejlesztési Ügynökség dél-alföldi regionális kirendeltségének egyik illetékese, a beruházás megvalósulását igazoló minőségellenőr. A Zoom.hu megkeresésére a NAV a nyomozás érdekeire való tekintettel nem nyilatkozott, az ügyészség pedig csak csütörtökre ígért részletes tájékoztatást. Valószínűleg azért csak akkorra, mert csütörtök délelőtt indítványozzák a már őrizetben lévő gyanúsítottak előzetes letartóztatását

Dlusztus neve egy másik dél-alföldi botrányban, a Szeviép-ügyben is felmerült.

A Zoom.hu cikkét átvevő Pestisrácok.hu további ügyekkel hozta kapcsolatba az örizetbe vett gyanusítottakat. A

Délmagyarország

azt írta 2015-ben, hogyDlusztust, Báló Tamást, az Szegedi Közlekedési Társaság repülési üzletágvezetőjét és Dávid Ibolya öccsét, a mohácsi kikötő építése kapcsán ismertté vált Dávid Attila Zoltánt is beidézte tanúnak a szegedi bíróság. Az akkori vád szerint O. József, P. László és B. Sándor, a Szeviép igazgatósági tagjai kölcsönökkel csökkentették a fizetésképtelenné vált építőipari cég vagyonát, ezzel kárt okoztak a hitelezőknek.A Szeviép 2008 és 2010 között összesen 428,9 millió forint kölcsönt adott a tulajdonában lévő, de Báló Tamás vezette Biztonsági Üzem Kft.-nek. A cégről a vádlottak még tanúkénti vallomásukban elmondták, hogy az aszfaltkeveréssel foglalkozó üzletágat a Viadom Rt. csődje után hozták létre, a pénz pedig a működésre kellett. A Szeviép 2007 és 2009 között kölcsönzött a Dlusztus Imre vezette Diósgyőr FC Kft.-nek, amely a pénzt rendben visszafizették - idézi fel a lap.A volt szegedi főszerkesztő, később pedig polgármesterjelölt irányította MC Sportreklám Kft.-nek 7 millió 550 ezer forintot adtak, de ezt már nem kapták vissza.A cég 2008-ban alakult, de már 2012-ben felszámolták. Dávid Ibolya öccse 2006-ban került a sajtó érdeklődésének a középpontjába, amikor az országgyűlési választások előtt két héttel elnyerte a mohácsi határkikötő megépítésére kiírt állami pályázatot. A Magyar Nemzet 2006 áprilisában azt írta,az ügy érdekessége, hogy az országgyűlési választások előtt két héttel milliárdos állami üzletet kötő Szeviép Zrt. 50 százalékos tulajdonosa annak az ODB-Duna Kft.-nek, amelynek a másik tulajdonosa, egyben ügyvezetője Dávid Attila, az MDF elnök asszonyának öccse - írja a lap. A Szeviép 2008 és 2009 között 51 millió forintot adott kölcsön az ODB-Duna Kft.-nek, amit nem fizettek vissza, de engedményezéssel megszűnt, kár nem keletkezett.

Cikkünkben korábban- az eredeti forrásokra hivatkozva- azt írtuk, hogy Bosnyákovits Tündét is őrizetbe vették, azonban lapunkhoz eljutattot közleménye szerint a személyét érintő megjelent állítások minden ténybeli alapot nélkülöznek és valóságtartalommal nem bírnak. Az érintettől és olvasóinktól is elnézést kérünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.