Írjon nekünk

Politika

Őrizetbe vette a NAV a SZEVIÉP ügyben is érintett Dlusztus Imrét

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Költségvetési csalás gyanújával őrizetbe vette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dlusztus Imrét és további két személyt egy uniós forrásokat is érintő, félmilliárdos nagyságrendű panama ügyében. Mind a hárman érintettek voltak a szegedi Szeviép és a Mars téri piac ügyében is, továbbá az sem titok, hogy az ő tulajdonukban van a mórahalmi makettpark is – írja a Pesti Srácok.

Zoom.hu információja szerint a félmilliárdos panama a mórahalmi makettparkhoz, a Mini Hungary Park beruházásához köthető.Itt 50 magyar műemlék kicsinyített mását állították ki. A projekt nagy részét, 436 millió forintot az Európai Unió állta, a teljes költség 650 millió volt. Csakhogy kiderült, az építmények silányra sikerültek, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium az uniós támogatást visszakövetelte.

A makettpark ötletgazdája a színes előéletű Dlusztus Imre volt – írja a Pesti Srácok. Ő a Mini Hungary Parkot is üzemetető Bornemzet Nonprofit Kft. tulajdonosa és üzemeltetője, a Hír Televízió egykori egyik alapítója, aki korábban a Délmagyarország című napilap és a Helyi Théma főszerkesztője is volt. A most őrizetbe vett másik személy a Zoom.hu szerint a korábbi Nemzeti Fejlesztési Ügynökség dél-alföldi regionális kirendeltségének egyik illetékese, a beruházás megvalósulását igazoló minőségellenőr.

A Zoom.hu megkeresésére a NAV a nyomozás érdekeire való tekintettel nem nyilatkozott, az ügyészség pedig csak csütörtökre ígért  részletes tájékoztatást. Valószínűleg azért csak akkorra, mert csütörtök délelőtt indítványozzák a már őrizetben lévő gyanúsítottak előzetes letartóztatását

Dlusztus neve egy másik dél-alföldi botrányban, a Szeviép-ügyben is felmerült.

A Zoom.hu cikkét átvevő Pestisrácok.hu további ügyekkel hozta kapcsolatba az örizetbe vett gyanusítottakat.

Délmagyarország azt írta 2015-ben, hogy Dlusztust, Báló Tamást, az Szegedi Közlekedési Társaság repülési üzletágvezetőjét és Dávid Ibolya öccsét, a mohácsi kikötő építése kapcsán ismertté vált Dávid Attila Zoltánt is beidézte tanúnak a szegedi bíróság.  Az akkori vád szerint O. József, P. László és B. Sándor, a Szeviép igazgatósági tagjai kölcsönökkel csökkentették a fizetésképtelenné vált építőipari cég vagyonát, ezzel kárt okoztak a hitelezőknek. A Szeviép 2008 és 2010 között összesen 428,9 millió forint kölcsönt adott a tulajdonában lévő, de Báló Tamás vezette Biztonsági Üzem Kft.-nek. A cégről a vádlottak még tanúkénti vallomásukban elmondták, hogy az aszfaltkeveréssel foglalkozó üzletágat a Viadom Rt. csődje után hozták létre, a pénz pedig a működésre kellett.  A Szeviép 2007 és 2009 között kölcsönzött a Dlusztus Imre vezette Diósgyőr FC Kft.-nek, amely a pénzt rendben visszafizették – idézi fel a lap. A volt szegedi főszerkesztő, később pedig polgármesterjelölt irányította MC Sportreklám Kft.-nek 7 millió 550 ezer forintot adtak, de ezt már nem kapták vissza.A cég 2008-ban alakult, de már 2012-ben felszámolták.

Dávid Ibolya öccse 2006-ban került a sajtó érdeklődésének a középpontjába, amikor az országgyűlési választások előtt két héttel elnyerte a mohácsi határkikötő megépítésére kiírt állami pályázatot. A Magyar Nemzet 2006 áprilisában azt írta, az ügy érdekessége, hogy az országgyűlési választások előtt két héttel milliárdos állami üzletet kötő Szeviép Zrt. 50 százalékos tulajdonosa annak az ODB-Duna Kft.-nek, amelynek a másik tulajdonosa, egyben ügyvezetője Dávid Attila, az MDF elnök asszonyának öccse – írja a lap.

A Szeviép 2008 és 2009 között 51 millió forintot adott kölcsön az ODB-Duna Kft.-nek, amit nem fizettek vissza, de engedményezéssel megszűnt, kár nem keletkezett.

Cikkünkben korábban- az eredeti forrásokra hivatkozva- azt írtuk, hogy Bosnyákovits Tündét is őrizetbe vették, azonban lapunkhoz eljutattot közleménye szerint a személyét érintő megjelent állítások minden ténybeli alapot nélkülöznek és valóságtartalommal nem bírnak. Az érintettől és olvasóinktól is elnézést kérünk!

Tovább olvasom

Politika

Toroczkai: Az embereknek bizonyíték kell, mert elvesztették a hitüket

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tovább olvasom

Politika

Nem titok, hogy egyeztet a szegedi Fidesz és Nemesi Pál

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Megkezdődtek az egyeztetések Nemesi Pál és a szegedi Fidesz között.

Tovább olvasom

Hírzóna

A jövő évi költségvetésről döntenek a képviselők

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Varga Judit újonnan kinevezett igazságügyi miniszter is esküt tesz.

Tovább olvasom

Aktuál