Politika

Mini Hungary ügy: Ujhelyi Istvánhoz vezetnek a szálak?

Mini Hungary ügy: Ujhelyi Istvánhoz vezetnek a szálak?

2018. június 22., péntek
Mini Hungary ügy: Ujhelyi Istvánhoz vezetnek a szálak?
Mint azt korábban megírtuk, költségvetési csalás gyanújával előzetes letartóztatásba helyezték tegnap Szegeden Dlusztus Imrét, a Délmagyarország egykori főszerkesztőjét, valamint egy uniós projekt kivitelezőjének ügyvezetőjét. A műszaki ellenőr szintén gyanúsított lett. A magyarhirlap.hu ma reggeli cikkében az áll, hogy a büntetőügy szálai a Szeviép-botrány szereplőihez kapcsolódnak, és a szocialistákhoz köthető pénzosztó emberekig érnek.

Több mint félmilliárdos költségvetési csalás gyanújával indult eljárás a mórahalomi Mini Hungary Park ügyében. A pénzügyi nyomozók szerdán három embert őrizetbe vettek. Az ügyészség kettejük előzetes letartóztatását kezdeményezte, aminek a bíróság – még nem jogerősen – csütörtökön helyt adott. A harmadik gyanúsított, a műszaki ellenőr esetében lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el. A megalapozott gyanú szerint a terheltek egymással összejátszva mintegy 550 millió forint kárt próbáltak meg okozni az uniós és a magyar költségvetésnek a történelmi Magyarország műemlékeit makettekkel bemutató park kivitelezése során. A pályázati pénzt a Dlusztus Imréhez köthető Bornemzet Nonprofit Kft. kapta, a projekt menedzsere a csődbe jutott Szeviép Zrt. egyik leányvállalata, a MITT Beruházás-szervező Zrt. volt, míg a kivitelező a Háromhalom Építőipari Kft. A projektet menedzselő MITT Zrt. vezérigazgatója és ötvenszázalékos tulajdonosa Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő bizalmi embere, Kőmíves Benedek. Kőmíves korábban tulajdonos volt a kivitelező cégben is, a szocialista kormányok idején pedig egy ideig az állami pénzek elosztásában döntő Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Zrt. vezető tisztségviselője, igazgatósági tagja volt. -

áll a cikkben.

A projektmenedzser cég másik tulajdonosa az egyik csődbűncselekménnyel vádolt Szeviép-vezér, Baranyi Sándor, akit már régóta nem láttak Szegeden. Az ügyet közelről ismerő forrásaink szerint Baranyi jó ideje Németországban tartózkodik, így őt, ellentétben a tanúként már kihallgatott Kőmíves Benedekkel, kihallgatni sem tudták a hatóságok. Baranyi, mint megtudtuk, olykor fenyegetés útján is, Németországból próbálja elérni, hogy a kivitelező ügyvezetője tartsa a száját, hova tűnt a beruházásból „kispórolt” félmilliárd forint. A gyanú szerint a 2013 májusa és 2014 júniusa között elkészült makettek darabszámáról és a projekt készültségi fokáról valótlan tartalmú dokumentumokat nyújtottak be a regionális fejlesztési ügynökségnek. A gyanúsítottak így el nem végzett munkákra és be nem szerzett dolgokra is kérték a támogatások kifizetését, valamint a már kifizetett támogatások elszámolását. - írja a Magyar Hírlap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.