Krimi

Előzetes letartóztatásba helyezték Dlusztus Imrét

Előzetes letartóztatásba helyezték Dlusztus Imrét

2018. június 21., csütörtök
Előzetes letartóztatásba helyezték Dlusztus Imrét

A Szegedi Járásbíróság a mai napon nem jogerősen két gyanúsított vonatkozásában előzetes letartóztatást és jogerősen egy gyanúsított vonatkozásában lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el. A gyanúsítottakat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette kísérletének megalapozott gyanúja miatt vette őrizetbe a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A kényszerintézkedések 2018. július hó 21. napjáig tartanak.

A Csongrád Megyei Főügyészség azért indítványozta a gyanúsítottak esetében kényszerintézkedés elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozott a gyanú arra, hogy a gyanúsítottak a Mórahalom külterületén létesítendő, az 1910-es állapotokat tükröző emlékpark megvalósításával összefüggésben a beruházó cég ügyvezetője, a vele vállalkozási szerződésben álló gazdasági társaság vezetője, illetőleg az államilag támogatott projekt műszaki ellenőri feladatait ellátó személy egymással összejátszva, mintegy 550 millió forint nagyságú vagyoni hátrányt kísérelt meg okozni az Európai Unió, illetve a magyar állam költségvetésének.

A gyanú szerint 2013. év májusa és 2014. év júniusa között benyújtott kifizetési kérelmek során az elkészült makettek darabszáma, illetőleg a projekt készültségi fokára vonatkozóan valótlan tartalmú dokumentumokat nyújtottak be és valótlan nyilatkozatokat tettek. Ezen cselekményekkel a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökséget folyamatosan megtévesztették a projekt valós készültségi foka, illetőleg a támogatás összegének felhasználásával kapcsolatban, továbbá ezen valótlan okiratokra hivatkozva el nem végzett munkára és be nem szerzett dolgokra is kérték a támogatások kifizetését, valamint a már kifizetett támogatások elszámolását.

A gyanúsítottak cselekményével összefüggésben az állami költségvetést, illetőleg az uniós költségvetést ténylegesen 436 millió forint vagyoni hátrány érte, amelyből a végrehajtási eljárás során mintegy 50 millió forint térült meg, figyelemmel arra is, hogy az utolsó, úgynevezett záró kifizetési csomagot a támogató nem fogadta el és az ellenőrzések során tapasztalt szabálytalanságok miatt 2015. február 02. napján elállt a szerződéstől és az addig kifizetett összeg visszafizetésére kötelezte a beruházót.

A bíróság mindhárom gyanúsított esetében indokoltnak tartotta kényszerintézkedés elrendelését, ugyanis két gyanúsított esetében megalapozottan lehetett következtetni arra, hogy a cselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára és büntetési tételére figyelemmel (5-10 évig terjedő szabadságvesztés) szabadlábon hagyásuk esetén megszöknek, elrejtőznek, emellett két gyanúsított vonatkozásában megalapozottan feltehető, hogy összebeszéléssel, bizonyítási eszközök elrejtésével vagy megsemmisítésével a bizonyítási eljárás megnehezítésére, meghiúsítására törekednének, ekként két gyanúsított előzetes letartóztatását, míg egy gyanúsított vonatkozásában lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el.

A bíróság előzetes letartóztatást elrendelő végzéseit az ügyész tudomásul vette, azonban azokkal szemben a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be, így nem emelkedtek jogerőre. A bíróság lakhelyelhagyási tilalmat elrendelő végzése jogerőre emelkedett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.