Krimi

Mini Hungary-ügy: ketten előzetesbe, egy ember házi őrizetbe kerülhet

Mini Hungary-ügy: ketten előzetesbe, egy ember házi őrizetbe kerülhet

2018. június 21., csütörtök
Mini Hungary-ügy: ketten előzetesbe, egy ember házi őrizetbe kerülhet

Két férfi előzetes letartóztatását, valamint egy harmadik házi őrizetét indítványozta a Csongrád Megyei Főügyészség ma a Mini Hungary Park ügyében – adta ki közleményében a főügyészség. 550 milliót nyúltak le.

A megalapozott gyanú szerint a Mórahalom külterületén létesítendő és az 1910-es állapotokat tükröző emlékpark megvalósításával összefüggésben a beruházó cég ügyvezetője, a vele vállalkozási szerződésben álló gazdasági társaság vezetője, illetőleg az államilag támogatott projekt műszaki ellenőri feladatait ellátó személy egymással összejátszva mintegy 550 millió forint nagyságú vagyoni hátrányt kísérelt meg okozni az Európai Unió, illetve a magyar állam költségvetésének. A gyanú szerint 2013. májusa és 2014. júniusa között benyújtott kifizetési kérelmek során az elkészült makettek darabszáma, illetőleg a projekt készültségi fokára vonatkozóan valótlan tartalmú dokumentumokat nyújtottak be és valótlan nyilatkozatokat tettek, mellyel a DARFÜT-t folyamatosan megtévesztették a projekt valós készültségi foka, illetőleg a támogatás összegének felhasználásával kapcsolatban és ezen valótlan okiratokra hivatkozva el nem végzett munkákra és be nem szerzett dolgokra is kérték a támogatások kifizetését, illetőleg a már kifizetett támogatások elszámolását. Gyanúsítottak cselekményével összefüggésben az állami költségvetést, illetőleg az uniós költségvetést ténylegesen 436 millió forint vagyoni hátrány érte, amelyből a végrehajtási eljárás során mintegy 50 millió forint térült meg, figyelemmel arra is, hogy az utolsó, un. záró kifizetési csomagot a támogató nem fogadta el és az ellenőrzések során tapasztalt szabálytalanságok miatt 2015. február 2-án elállt a szerződéstől és az addig kifizetett összeg visszafizetésére kötelezte a beruházót. A különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének kísérlete miatt indult nyomozást a NAV folytatja a Csongrád Megyei Főügyészség fokozott ügyészi felügyelete mellett. A főügyészség a mai napon indítványt tett a beruházó cég, valamint a vele vállalkozási szerződében álló cég ügyvezetőjének előzetes letartóztatásuk elrendelésére a szökés, elrejtőzés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye okán. További egy gyanúsított vonatkozásában az ügyészség házi őrizet elrendelésére tett indítványt a nyomozási bíró felé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.