Közélet

Mélyszegénység és bűnözés a Cserepes soron - az önkormányzat késlekedik a megoldással

Mélyszegénység és bűnözés a Cserepes soron - az önkormányzat késlekedik a megoldással

2018. június 12., kedd
Mélyszegénység és bűnözés a Cserepes soron - az önkormányzat késlekedik a megoldással

Szegedi térképeken hosszú évek óta sötét szégyenfolt a móravárosi Cserepes sor. A hanyatlóban levő piac mellett, a városi nyomornegyed is régóta megoldásra vár. Az önkormányzat antiszegregációs programja tulajdonképpen csak papíron létezik, ugyanis a szocialista városvezetés igyekszik minél tovább halogatni ennek az égető problémának a megoldását. Na, de miért?

Hanyatlóban a piac – az MSZP-s pártkatona csődöt mondott

A Cserepes Sori Piac vezetésében 2016-ban történt személyi változás, pedig az akkori igazgató, Erdős István szakmailag tökéletesen látta el a feladatát. Politikai okok miatt mégis leváltották.

„2015 végén aBotka László MSZP-s polgármesterre jellemző stílusban, mondvacsinált indokokkal felmondtak Erdősnek, és a Délmagyarország című lapban egy fedősztorit jelentettek megSzentgyörgyi Pálalpolgármester nevéhez kötődően. A szocialisták 2016. január 1-jével egy hamisítatlan pártkatonát neveztek ki a Cserepes sori piac élére, akit Rácz Attilának hívnak, aktív MSZP-tag, és önkormányzati szférában történő felbukkanása előttUjhelyi Istvánközvetlen politikai munkatársa volt, illetve saját bevallása szerint is 2002 óta az MSZP valamennyi szegedi politikai kampányában szerepet vállalt”

nyilatkozta 2016-ban oldalunknak Nógrádi Tibor a szegedi Fidesz akkori elnöke.

Azóta Rácz irányításával a piac forgalma folyamatosan csökken, és ezen még a Dorozsmai nagybani piac áthelyezése sem lendített.

2016 óta folyamatosan hanyatlik a Cserepes sori piac. ( Fotó: Kovács Ferenc)

Januárban megírtuk,

hogy a Dorozsmai Nagybani Piac Üzemeltető Kft. saját költségén átköltözteti a 20 m2-es mobil raktárait a Cserepes sorra, melyet a termelők, kereskedők tovább bérelhetnek. A műveletnek az volt a célja, hogy a termelők, kereskedők zavartalanul folytathassák a piaci tevékenységüket, ám ez sem hozott jelentős javulást a Cserepes sori piac életébe.

Kardos Irén – szocialista képviselő – az átköltöztetés sikerességére irányuló kérdésünkre azt válaszolta, hogy a Dorozsmainagybani piac kereskedői miatt nem változott a Cserepes sori piac forgalma.

Az önkormányzat csak 2029-re ígéri a nyomornegyed felszámolását

A város nemrégiben meghirdetett egy antiszegregációs programot, azonban egyelőre nem látni annak az eredményeit a Cserepes soron, pedig a nyomornegyed fölszámolása a legtöbb szegedi ember érdeke. „Szeged Megyei Jogú Város önkormányzata távlati célként tűzte ki a Cserepes sori szegregátum felszámolását. Ennek ütemezése legalább 2 lakás kiürítése évente – 2029-ig. Az antiszegregációs törekvések eredményeként 2017-ben 6 lakóingatlan (24 lakás) került lebontásra a Cserepes sori szegregátumban. Az ingatlanok lebontásának biztosítása érdekében egy jogcím nélküli lakáshasználó jogviszonya rendezésre került cserelakásban, két bérlő másik lakásban nyert elhelyezést csereelhelyezés útján, továbbá egy magántulajdonos ingatlana csereszerződés keretében került önkormányzati tulajdonba, öt magántulajdonos ingatlanát pedig SZMJV önkormányzata vásárolta meg.Jelenleg a Cserepes sori szegregátumban 10 épület áll, melyekben összesen 40 db lakás található.

A 40 db lakásból 29 db lakás önkormányzati tulajdon, 11 db lakás magántulajdon. A 29 önkormányzati lakásból 17 lakást önkényes beköltözők használnak, 12 db lakásnak bérlője van”

– nyilatkozta portálunknak Kardos Irén szocialista képviselő.

Megszokott látvány a Cserepes soron - düledező ház, parabolaantennával. (Fotó: Kovács Ferenc)

Biztonságosabb lenne a környék, ha gyorsabban felszámolnák

Ha a szocialista önkormányzaton múlik, akkor

még legalább 11 évig éktelenkedik a város szélén a Cserepes sori nyomornegyed,

ami a közbiztonság szempontjából is komoly kihívás elé állítja a városvezetést. A rendőrség tájékoztatása szerint az elmúlt időszakban több intézkedés is történt a Cserepes sor környéken. Ez nem újdonság, hiszen már hosszú évek óta Szeged egyik legveszélyesebb környékének számít Móraváros, a Cserepes sori szegregátum miatt - emlékezhetünk, itt fordult elő, hogy disznót vágtak a lakók az autóút közepén. Kardos Irén ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy önkormányzati képviselőként többször kérte a rendőrségtől a sűrűbb rendőri jelenlétet. Hogy ez meghozza-e a kívánt javulást a közbiztonság terén, arra majd az idő választ ad, bár jelenleg úgy tűnik, ez csak felületi kezelés.

Kovács Ferenc képgalériája

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.