Hírzóna

Brexit - Meredeken nőtt a más EU-országok állampolgárságáért folyamodó britek száma

Brexit - Meredeken nőtt a más EU-országok állampolgárságáért folyamodó britek száma

2018. június 30., szombat
Brexit - Meredeken nőtt a más EU-országok állampolgárságáért folyamodó britek száma

Meredeken emelkedett tavaly azoknak a briteknek a száma, akik más EU-tagországoktól, köztük Magyarországtól kértek és kaptak állampolgárságot. - írja az MTI.

A BBC által 17 EU-tagállamból összegyűjtött, szombaton ismertetett adatok szerint 2017-ben ezek az országok 12 994 brit kérelmezőnek adtak állampolgárságot. A brit közszolgálati médiatársaság vizsgálata szerint 2016-ban - a brit EU-tagságról rendezett, a kilépést pártolók által szűk 51,9 százalékos többséggel megnyert népszavazás évében - 5015, 2015-ben 1800, 2014-ben 1594 brit vált a vizsgált 17 EU-tagország állampolgárává.

Tavaly a legtöbben, 7493-an német állampolgárságért folyamodtak sikerrel. Francia állampolgárságot 1518-an, belga állampolgárságot 1381-en vettek fel. A közép-európai EU-térségben Magyarország volt a legnépszerűbb: 29 brit kért és kapott magyar állampolgárságot 2017-ben. Csehország 26, Lengyelország hét, Szlovákia egy brit kérelmezőt fogadott állampolgárává tavaly.

A BBC szerint a legtöbben megtartották brit állampolgárságukat is, és így számukra lehetővé vált, hogy Nagy-Britannia EU-tagságának megszűnése után, brit állampolgárként is változatlanul élhessenek az uniós állampolgárokat bármely más tagországban megillető utazási, letelepedési és munkavállalási jogosultságokkal. A BBC hangsúlyozza szombati beszámolójában, hogy a brit EU-tagság megszűnése után egyes esetekben már bonyolultabbá válhat a hasonló folyamodványok elbírálása, mivel például Németország csak az EU-társállamok állampolgárainak teszi lehetővé a kettős állampolgárságot, így azok a britek, akik a Brexit után folyamodnak német állampolgárságért, brit állampolgárságuk feladására kényszerülhetnek.

Nagy-Britanniában a legutóbbi statisztikai becslések szerint 3,8 millió külföldi EU-állampolgár, az uniós társállamokban 1,5 millió brit állampolgár él. A brit kormány által ismertetett tervek szerint azok a külföldi EU-állampolgárok, akik a brit EU-tagság jövő márciusra várható megszűnése után kezdődő átmeneti időszak végéig, 2020. december 31-ig eltöltöttek öt évet életvitelszerűen Nagy-Britanniában, egyetlen rövid kérdőív kitöltése után letelepedett státust kaphatnak, vagyis jelenlegi teljes körű jogosultságaik megőrzésével Nagy-Britanniában maradhatnak tetszésük szerinti ideig.

Azok is kitölthetik az ötéves tartózkodási időszakot, akik az átmeneti időszak végéig még nem töltenek el ennyi időt Nagy-Britanniában, és utána ők is végleges letelepedett státusért folyamodhatnak. Sajid Javid brit belügyminiszter a londoni parlament felső kamarájának minapi meghallgatásán felpanaszolta ugyanakkor, hogy az EU-társállamok részéről nem tapasztal feltétlen viszonossági készséget a jogosultságok további érvényesítésének hasonló garantálására a náluk élő britek számára.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.