Hírzóna

Simicskó: Magyarország biztonsága múlik a honvédtisztjelölteken

Simicskó: Magyarország biztonsága múlik a honvédtisztjelölteken

2018. május 12., szombat
Simicskó: Magyarország biztonsága múlik a honvédtisztjelölteken

Magyarország jövője a fiatalságon, biztonsága a fiatal honvédtiszteken és tisztjelölteken múlik - hangoztatta az ügyvezető honvédelmi miniszter szombaton Budapesten, a Ludovika Fesztiválon.

Simicskó Istvánnak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) épülete előtt mondott ünnepi köszöntőjével kezdődött meg a Ludovika Zászlóalj úgynevezett száznapos ünnepsége. Az ügyvezető kormány honvédelmi minisztere beszédében Széchenyi Istvánt idézve azt mondta: "csak addig él egy nemzet, amíg van hagyomány". A száznapos ünnepség hagyománya napjainkban még többet jelent - értékelt Simicskó István, hozzátéve: "ezen keresztül tehetjük még erőteljesebbé nemzettudatunkat".

A honvédtisztjelölteknek azt mondta: tisztelet és elismerés jár nekik azért, hogy a katonai hivatást választották. A magyar kormány megbecsüli a katonákat - mondta a miniszter, kifejtve: biztos életpályát mutatnak a katonáknak és erősödő támogatást nyújtanak a katonacsaládoknak is.

Emellett nyitottak a fiatalok felé is: elindították a kadétképzést, ösztöndíjprogramokat hirdettek meg. Kialakítottak egy új, területvédelmi alapon szerveződő tartalékos rendszert, növekszik a honvédelmi költségvetés, és Zrínyi 2026 néven összeállítottak egy honvédelmi és haderőfejlesztési programot. A Magyar Honvédség 25 éves leépülési folyamat után elindult a fejlődés útján - jelentette ki.

Simicskó István köszöntője végén "leköszönő miniszterként" megjegyezte: ha kell szakaszvezetőként is tovább szolgálja a Magyar Honvédséget, Magyarországot. Patyi András, az NKE rektora is köszönetét és elismerését fejezte ki a honvédtisztjelölteknek, az előttük álló próbatételekhez pedig sikereket kívánt nekik.

Sári Szabolcs, az MH Ludovika Zászlóalj parancsnoka is emlékeztetett, hogy a száznapos ünnepség a kezdet: a tisztavatásig még záróvizsgák várnak a hallgatókra. A rendezvényen elhangzott, hogy a magyar örökség részévé nyilvánították a Ludovika Akadémiát. Ezt követően a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóalj kiváló tanulmányi eredményű végzős honvédtisztjelöltjeinek adták át a Szent László-díjat, a Bólyai-vándorkardot, a Kossuth-dísztőrt és a Hadik András Tanulmányi Vándordíjat. Az ünnepségen részt vett mások mellett Schmittné Makray Katalin zászlóanya, Huszár János honvédvezérkari-főnökhelyettes és Sára Botond, Józsefváros (Fidesz-KDNP) alpolgármestere. Az NKE háttéranyagában felidézték: a száznapos ünnepség szokása a 18. századból ered. 1919-ig a volt Osztrák-Magyar Monarchia tisztképző intézményeiben a növendékek avatásuk előtt 1000, illetve 500 nappal 1000 napos, illetve 500 napos ünnepségeket tartottak. A m. kir. Ludovika Akadémián 1924-ben elevenítették fel a szokást, az avatást megelőző 100 nappal - innen ered a "száznapos ünnepség" elnevezés is. (FOTÓ)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.