Pénteken 6 ezer hektáron irtják a szúnyogokat Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kémiai szúnyoggyérítést a héten kezdte el Szegeden a katasztrófavédelem. Csongrád megyében 15 ezer hektáron irtják a vérszívókat.

Harmadik hete küzd a katasztrófavédelem a szúnyoginvázió ellen. Eddig is repülők röpködtek méterekre a 10 emeletes panelházaktól, azonban a hatását nem lehetett érezni, hiszen még csak a lárvák elleni szert permetezték, ezen a héten azonban már a kifejlett rovarokat vették célba.

Szegeden 6 ezer hektárt szórnak be pénteken, de az egész megyében irtani fogja a szúnyogokat a katasztrófavédelem a következő napokban. A vegyszer melegvérű emlősökre és növényekre nem veszélyes.

Hogy éppen hol végzik el hamarabb a szúnyoggyérítést, az attól függ, hogy hol van több szúnyog. Ezt csípésszám alapján mérik fel, a szakemberek akkor is figyelik ezt, amikor nem irtják a szúnyogokat. A védekezés előtt és után is figyelembe veszik ezt az adatot, és ha arra jutnak, hogy nem volt hatékony az irtás, akkor újra kezelik az adott területet.

Nem szabad piszkálni!

Sokak szenvednek a szúnyogcsípés okozta viszketéstől, másoknak ez meg sem kottyan. A szúnyogok a kiszívott vérért cserébe véralvadásgátlót és fehérjéket fecskendeznek a szervezetünkbe. Utóbbiak az immunrendszer számára idegenek, így az aktivizálja magát és hisztamint szabadít fel. Ez az anyag okozza a viszketést, a duzzanatot és a gyulladást. Sokaknál azonban ez az intolerancia még nem alakult ki.

A viszketést alkoholos tisztítással, kihűlt teafilterrel vagy antihisztaminnal csillapíthatjuk. A szódabikarbóna vagy a citromlé egyáltalán nem használ a viszketés ellen. De a legjobb, ha szúnyogriasztó szerrel kenjük vagy fújjuk be magunkat.

Előző sztori

Makra Vivien Magyarország Szépe szeretne lenni – világversenyre vágyik a szegedi szépség

Következő sztori

Győrbe költöztetik Szegedről Amalit, a néhány hónapja született kis oroszlánt