Közélet

Nincs idén Várkert és jövőre sem lesz

Nincs idén Várkert és jövőre sem lesz

2018. május 17., csütörtök
Nincs idén Várkert és jövőre sem lesz

A Tisza-part egyik legpezsgőbb helyének tartották a Várkertet, melyet tavaly nyáron a Grand Café üzemeltetett. Az egység, ahol koncerteket is tartottak, idén nyáron nem nyit ki és várhatóan jövőre sem fogad vendégeket. A miértekről sokan csak találgatnak.

Kevesebb élet lesz idén a Tisza-parton, ugyanis a zenés-koncertes Várkert kiesik azon helyek közül, ahol egy hosszú munkanap után ledönthetünk pár sört vagy fröccsöt, netán más itókát. A hangulatos helyet, melyet a Grand Café tartott fenn, idén nem nyitják meg. A platánfák alatt megbúvó helyet 2016-ban turbózták fel fabútorokkal, hamar a fiatalok egyik kedvelt szórakozóhelyévé vált.

Ne már!!!

– Tényleg nem lesz Grand Café? Ne már! Hol fogok így fröccsözni és pingpongozni? – méltatlankodott Fehér Péter, aki kevés ehhez hasonló helyet tud a városban. – Pont jó helyen volt, a Stefánia a kedvenc részem a városban, egyszerűen imádom. A Tisza is jó közel van. Tényleg vannak más hangulatos helyek is, például a Vitéz utcában, de egyik sem a Várkert – mondta csalódottan a fiatal. – Mondanám, hogy Újszegeden sok hangulatos hely van, de onnan biciklizve csak a Várkert tekinthető részben újszegedi helynek is – mondta Lilla. Az egyetemista lány tavaly fedezte fel barátaival a Várkertet. – Ez pont egy olyan hely, ami nyáron van nyitva. A szünetben érdemes körbenézni, hogy hány egyetemista van a városban: nem sok. Ennek az ürességnek volt egy mégis pörgős és frekventált pontja a Várkert. Kár, hogy a diplomámat nem tudom majd itt ünnepelni – magyarázta. Mások szerint ez nem csak az egyetemistáknak, hanem a turistáknak is egy fontos hely. – Túlzás lenne például a halászcsárdához hasonlítani, de látjuk, hogy áprilistól szeptemberig hány turistabusz parkol a rakparton – kezdte gondolatmenetét Olivér. – Ezek az emberek esetleg sétálnak egyet este a parton és megszomjaznak. Teljesen kézenfekvő, hogy benéznek a Várkertbe, főleg ha rendezvény is van – részletezte.

Miért marad zárva?

Több híresztelés is terjeng arról, hogy miért nem nyílik meg idén a Várkert. Az egyik indok az, hogy a helyen a 2017-es újévkor egy fiatal lány leesett az emeletről, később pedig belehalt sérüléseibe és emiatt nem nyithat ki két évig a hely. Ezt az érvet nem támasztja alá, hogy tavaly egész nyáron üzemelt a hely, koncertekkel és kulturális eseményekkel várták a kikapcsolódni vágyókat. Érdeklődtünk a rendőrségnél, hogy mire jutottak a vizsgálat során, de lapzártánkig nem választoltak a kérdéseinkre. Ennél sokkal valószínűbbnek tűnik, hogy a Szegeden folyó TOP-os beruházások miatt nem lesz lehetőség arra, hogy a Várkert kinyisson a nyáron. A projekt a Móra Ferenc Múzeumot is érinti, ennek keretében az intézményt egymilliárd forintból fejlesztik, továbbá kilátót építenek a múzeum tetejére. Úgy tudjuk, a romkertet is látogathatóvá teszik, de rehabilitálják a kőtárat, erre 250 millió forintot fordítanak majd. Továbbá várhatóan kutatásokat végeznek a várkertben, de Lajkó Orsolya régészt nem tudtuk elérni a részletek kapcsán.

(Borítóképünk forrása: Várkert Facebook oldala)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.