Egészség

Holnap dohányzásmentes világnap!

Holnap dohányzásmentes világnap!

2018. május 30., szerda
Holnap dohányzásmentes világnap!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) május 31-ét Dohányzásmentes Világnappá nyilvánította, hogy ezzel hívja fel a figyelmet a dohányzással kapcsolatos egészségügyi kockázatokra, a dohányzásmentes életmód előnyeire, valamint azokra a hatásos szabályozásokra, amelyek hozzájárulnak a dohánytermékek fogyasztásának csökkenéséhez.

A 2018. évben a Dohányzásmentes Világnap témája: „Dohányzás és szívbetegség”

Azokat a halálokokat, melyek összefüggésbe hozhatók a dohányzással, külön csoportba foglalták. A WHO Health for All (HFA) adatbázisának meghatározásaalapján ezek a következők BNO kód sorrendben:

  • az ajak-,szájüreg és garat rosszindulatú daganata (C00-C14),
  • a gége-, légcső a hörgők és a tüdő rosszindulatú daganata (C32-C34),
  • a nyelőcső rosszindulatú daganata (C15),
  • az ischaemiás szívbetegségek (I20-I25),
  • az agyérbetegségek (I60-I69),
  • az idült alsó légúti betegségek (J40-J47) okozta halálozás.

A csoport tagjai mind a vezető halálokok, a keringési rendszer betegségei- és a daganatos megbetegedések okozta halálozások közül került ki. A szív-érrendszeri megbetegedések több ember haláláért felelősek világszerte, mint bármilyen más halálok. A dohánytermékek használata a 2. leggyakoribb okozója a szív-érrendszeri betegségeknek, a magas vérnyomás után. Az első helyen álló ischaemiás szívbetegségek okozta halálozás értéke többszörösen meghaladja

a dohányzással összefüggésbe hozható halálozás csoportjá

ba sorolt további halálokok mutató számait és ez hosszú idősoros adatokat értékelve is kijelenthető.

2016-ban Csongrád megyében az összes halálozás száma 5199 fő volt.

Mivel az epidemiológiai vizsgálatok azt bizonyítják, hogy a dohányosok 70 %-a 18 éves kora előtt kezd dohányozni, a fiatalok körében érdemes felhívni a figyelmet az egyén felelősségére és fejleszteni az egészségtudatosságot.

Fontos tudni, hogy annak, aki szeretne leszokni káros szenvedélyéről, a segítség biztosítása ingyenes, bárki számára hozzáférhető lehetőség. Érdeklődni a háziorvosnál, kezelőorvosnál lehet, illetve rendelkezésre áll egy ingyenesen hívható információs vonal is.

Segítség a leszokáshoz: 06 80 200 493, leteszemacigit.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.