Gazdaság

Hétvégén már kapható lesz a magyar szabadföldi szamóca - helló gyümölcs

Hétvégén már kapható lesz a magyar szabadföldi szamóca - helló gyümölcs

2018. május 9., szerda
Hétvégén már kapható lesz a magyar szabadföldi szamóca - helló gyümölcs

Kisebb mennyiségben már hétvégén megjelenik a piacokon a magyar szabadföldi szamóca, amely kinézetben és ízben is eltér az importtól - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A NAK közleménye szerint a rekord meleg áprilisi tavasz felgyorsította a növények növekedését, emiatt idén kevésbé lesz érezhető a különbség a szabadföldi valamint a fóliás szamóca betakarítási ideje között. Míg a magyar szabadföldi szamóca jellemzően május közepétől kerül piacra, addig a hajtatott növényházi, fóliás hazai szamócával már egy hónappal korábban is lehetett találkozni.

Közölték: a magyarországi ültetvények megfelelő állapotban vannak, továbbá a jövőbeni jégkárok mértékét - az agrárkamara által kiépített és május elején üzembe helyezett - országos talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer már csökkenti.

Kiemelték, hogy a friss magyar szamóca könnyen megkülönböztethető az importált árutól, állaga nem olyan kemény és a csészelevelei frissebbek, de a különbség az ízben is megjelenik. Magyarországon mintegy 800 hektáros területen - a termelési adatok szerint - évente az időjárási viszonyok miatt változóan 8-10 ezer tonna szabadföldi szamóca terem. A főbb termőterületek Pest, Bács-Kiskun, Heves, Somogy valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron megye egyes részein találhatóak. Az országban lévő termőfelület hozzávetőlegesen fele fóliasátras hajtatás. (MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.